22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialÎmpăratul Akihito al Japoniei a rostit tradiționalul discurs de Anul Nou. Ar...

Împăratul Akihito al Japoniei a rostit tradiționalul discurs de Anul Nou. Ar putea fi ultimul

Împăratul Akihito al Japoniei a rostit luni, în fața a zeci de mii de persoane, tradiționalul său discurs de Anul Nou, care ar putea fi ultimul, în contextul dezbaterilor actuale legate de eventuala sa abdicare.

„La începutul acestui an, vă doresc fericire și liniște tuturor, în lume și în țara noastră”, a declarat Akihito, de la balconul în care se mai aflau câțiva membri ai Familiei Imperiale.

Acesta este primul mesaj de Anul Nou transmis de Akihito după ce în luna august și-a exprimat public îngrijorarea privind capacitatea de a-și mai îndeplini rolul, din cauza vârstei. Palatul imperial a anunțat că 58.600 de oameni au asistat la alocuțiune, ce a putut fi urmărită și la televizor, unii dintre ei agitând drapele ale Japoniei și strigând Banzai! (Zece mii de ani, ceea ce înseamnă viață îndelungată).

Împăratul, în vârstă de 83 de ani, se teme că vârsta înaintată l-ar putea împiedica în viitor să-și mai exercite pe deplin rolul de „simbol al națiunii”. Chiar dacă nu a pronunțat cuvântul „abdicare”, această dorință a reieșit din cuvintele sale și a declanșat o reflecție la nivel național cu privire la sfârșitul domniei sale.

Pe baza legii care guvernează Casa Imperială a Japoniei, împăratul nu este autorizat să renunțe la tron în timpul vieții. Premierul Shinzo Abe a numit o comisie de personalități care să examineze posibilitatea unei eventuale renunțări la tron a lui Akihito, care ar antrena transmiterea titlului imperial către prințul moștenitor Naruhito.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă