11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialIMPLICAȚII. Reținerea șefului CJ Mehedinți generează reacții în lanț. CSM, spectator la...

IMPLICAȚII. Reținerea șefului CJ Mehedinți generează reacții în lanț. CSM, spectator la ingerințe

Consiliul Superior al Magistraturii nu a anunțat dacă va cere Inspecției Judi­cia­re verificări la Curtea de Apel Craiova, unde baronul PSD Adrian Duicu a obținut, prin șeful IPJ Mehedinți, anularea raportului de incompatibilitate stabilit de ANI.

Se poate spune că acest capăt de acuzare al DNA, și anume traficul de influență la Curtea de Apel Craiova, este infracțiune “consumată” având toate elementele cons­titutive ale infracțiunii. Traficul de influență la Curtea de Apel Craiova rezultă din documentele prin care DNA a obținut arestarea preventivă a baronului PSD Duicu și a șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea. Președintele CSM, Adrian Bordea, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune de ce nu a declanșat procedurile de verificare la Curtea de Apel Craiova pentru a apăra independența Justiției, rostul instituției pe care o conduce și pentru care încasează circa 20.000 lei pe lună. Se pune întrebarea legitimă: CSM e spectator la ingerințele baronilor locali în înfăpturirea actului de Justiție?
 
Cum a obținut Duicu anularea 

 
În referatul prin care DNA a obținut arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și a șefului IPJ, Ponea, se precizează: “Duicu Ioan-Adrian i-a pretins lui Ponea Constantin Ștefan să îl determine pe judecătorul care judecă o anumită cauză să pronunțe o hotarâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenției Naționale de Integritate care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie (Adina Calotă Ponea – n.n.) este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea, care se va da în cauza amintită, va fi una favorabila acestuia din urmă”.

La instanța craioveană șeful  IPJ Mehedinți,  Ștefan Ponea, o are pe sora sa, Adina Georgeta Calotă Ponea, vicepreședinte de Curte, spun surse judiciare. În 2013, ea era președinta Secției contencios, secție unde s-a anulat raportul de incompatibilitate întocmit de ANI pentru Duicu.

ANI, obligată de instanța craioveană să-i plătească  despăgubiri  de 1000 de lei lui Duicu 

Potrivit paginii de internet a Curții de Apel Craiova, Duicu a obținut, prin hotărâre judecătorească, anularea raportului ANI, care îl viza, la data de 25 mai 2013. Atunci, completul 1 B din cadrul Secției Contencios, în dosarul  1181, prin sentința 212, admitea acțiunea lui Duicu și anula “raportul de evaluare  nr. 25551/G/II/09.05.2012, întocmit de Agenţia Naţională de Integritate”. În plus, obligă pârâta, adică ANI,  la plata către reclamantul Duicu a sumei de 1.000 lei cheltuieli de judecată.
Este adevărat că hotarârea era cu drept de recurs la Înalta Curte (se va judeca abia în noiembrie 2014), dar scandalul declanșat afectează imaginea Justiției. Indiciile DNA conturează faptul  că independența instanțelor de judecată din Craiova  este pusă în pericol,  situație care obligau CSM și Inspecția Judiciară să declanșeze verificări la Curtea de Apel  Craiova.
 
Ce atribuții are judecătoarea Ponea
 
Pe pagina Curții de Apel Craiova se mai precizează că Adina Georgeta Ponea Calotă este vicepreședintele Curții și membru al colegiului de conducere. Între atribuțiile colegiului de conducere, implicit  ale vicepreședintelui Curții de Apel Craiova, se află: stabilește componența secțiilor și completelor specializate; stabilește compunerea completelor de judecată la începutul anului; aprobă, în mod excepțional, schimbarea membrilor completelor de judecată.

CSM ar trebui să vadă, prin verificările Inspecției Judiciare, în ce măsură au fost viciate procedurile la Curtea de Apel Craiova și să aplice și sancțiuni.
  
Soția șefului IPJ Mehedinți, nominalizată de Cazanciuc sef de secție la DNA
 

Nu numai sora șefului IPJ trebuia să facă obiectul unui control al CSM, ci și soția acestuia, procurorul Elisabeta Ponea, de la Parchetul Curții de Apel Craiova. În schimbul anulării raportului ANI de incompatibilitate, baronul PSD, Duicu, i-a promis șefului IJP Mehedinți că, prin influența pe care o are la Guvern și Ministerul Justiției, soția sa, Elisabeta Ponea, va fi numită șef de secție judiciară la DNA.

Chiar a existat această nominalizare, retrasă însă de ministrul Robert Cazanciuc. Ministrul a recunoscut doar faptul că Elisabeta Ponea a fost la el la interviu pentru ocuparea funcției de șef de secție judiciară la DNA. Nominalizarea s-a făcut pe fundalul scandalului public de demitere din funcții de conducere a procurorilor DNA, Lucian Papici și Mariana Alexandru si a trecut neobservată.

Vicepreședintele CSM și șeful Secției de procurori, Gheorghe Muscalu, a declarat pentru „România liberă“ că a căutat în arhiva CSM această nominalizare a procurorului Elisabetei Ponea pe funcția de sef de sectie la DNA, dar că nu a găsit-o, motiv pentru care nu a cerut Inspecției Judiciare declanșarea unui control.

Rămane totuși o enigmă cum a dispărut nominalizarea Elisabetei Ponea într-o funcție prin care putea controla toate procesele de corupție deschise prin rechizitoriile DNA. Procurorii judiciari participă la ședințele de judecată, apărând probele procurorilor anticorupție. În funcție de această apărare se dau sau nu se dau condamnări.

Atât procurorul Elisabeta Ponea, cât și judecătorul Adina Calotă Ponea nu au putut fi contactate pentru a-și exprima punctele de vedere.

Reamintim că săptămâna trecută DNA i-a reținut pe Adrian Duicu, președinte PSD și președintele Consiliului Județean Mehedinți, pe șeful IPJ Ștefan Ponea și pe președintele PSD Orșova pentru mai multe fapte de corupție,  prejudiciile fiind de milioane de euro. Cei trei au fost arestați preventiv de Curtea de Apel București. De asemenea, DNA a început urmărirea penală împotriva altor nouă persoane, majoritatea importanți funcționari publici în Mehedinți.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă