16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn ciuda riscurilor de mediu, Africa de Sud va extrage gaze de...

În ciuda riscurilor de mediu, Africa de Sud va extrage gaze de șist

Guvernul de la Pretoria a anunţat că activitatea de explorare pentru descoperirea gazelor de şist în Republica Sud-Africană ar putea să înceapă în următoarele douăsprezece luni, informează AFP, citată de Agerpres.

Gazul de șist este o resursă neaşteptată pentru Africa de Sud, care este încă foarte dependentă de cărbune în funcţionarea centralelor sale electrice.

Reglementări cu privire la gazele de şist din această ţară au fost publicate în al doilea semestru al anului 2015. “Activităţile de explorare trebuie să înceapă în anul fiscal următor”, care începe în luna aprilie, potrivit unei declaraţii emise de Guvern. 

“Gazele de şist reprezintă o oportunitate reală pentru Africa de Sud, ceea ce va crea valoare adăugată bogăţiilor noastre minerale”, se spune în declaraţie. 

Subsolul deşertului Karoo (din zona central-vestică a ţării) ar conţine, potrivit agenţiei americane de informaţii privind energia (Energy Information Administration, EIA) mai mult de 11.000 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, adică mai mult de 400 ani de consum, potrivit susţinătorilor acestui proiect. 

Africa de Sud a ridicat în 2012 un moratoriu declarat în anul anterior privind explorarea gazelor de şist în Karoo, provocând îngrijorare în rândul ecologiştilor, care denunţau în avans efectele asupra calităţii apei şi a peisajelor din regiune. 

Compania petrolieră anglo-olandeză Shell este deosebit de interesată de atribuirea licenţelor de explorare, proces încetinit în ultimii ani din cauza controverselor cu privire la impactul asupra mediului. 

Africa de Sud doreşte să-și diversifice rapid sursele de energie, pentru a-și reduce dependența de cărbune. În afara gazelor de şist, ţara intenţionează să dezvolte energia nucleară prin construirea de şase până la opt reactoare (9.600 MW), care se vor adăuga celor două reactoare deja existente la centrala Koeberg, cu o capacitate de 1.830 MW de energie electrică sau 4,4 % din producţia naţională.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...
Ultima oră
Pe aceeași temă