21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialINCENDIU în Cosmos. Americanii fac un test pe capsula spațială Cygnus

INCENDIU în Cosmos. Americanii fac un test pe capsula spațială Cygnus

Capsula Cygnus, fără astronauţi la bord, a părăsit Staţia Spaţială Internaţională marţi, conform programului, la trei luni după ce a adus 3,4 tone de materiale şi hrană, urmând să facă obiectul unei experienţe de incendiu în imponderabilitate, relatează AFP citată de Agerpres.

Incendiul la scară naturală, care va fi declanşat voluntar de la distanţă de specialişti ai NASA, este fără precedent într-o navă spaţială aflată pe orbită. El va oferi date considerate preţioase pentru siguranţa actuală şi viitoare a echipajelor de astronauţi, afirmă NASA. 

Cygnus, realizată de firma Orbital ATK, a fost încărcată cu 2 tone de deşeuri şi a fost desprinsă de braţul de manipulare la distanţă al Staţiei la 13h30 GMT, a precizat NASA. Când capsula se va îndepărta îndeajuns de ISS, la circa cinci ore de la desprindere, experţii NASA vor declanşa voluntar un incendiu la bord, pentru a evalua mărimea flăcărilor, propagarea lor, a măsura căldura degajată şi emisiile de gaze în imponderabilitate. 

Prin această experienţă numită “Saffire 1”, inginerii agenţiei spaţiale americane vor putea determina limitele inflamabilităţii în microgravitaţie a mai multor materiale utilizate pe navele spaţiale. Datele îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă felul în care microgravitaţia şi o cantitate limitată de oxigen afectează mărimea flăcărilor. 

Experienţa este considerată crucială pentru începerea elaborării celor mai bune sisteme de detectare a incendiilor în navele spaţiale şi a noilor echipamente de protecţie pentru astronauţi. Datele, inclusiv imagini video de înaltă definiţie, vor fi transmise centrului de control al NASA de la Houston (Texas, sud). 

Cygnus urmează să mai lanseze marţi cinci nanosateliţi “LEMUR CubeSats”, care fac parte dintr-o constelaţie de sateliţi de urmărire a traficului maritim şi a vremii. Capsula va rămâne pe orbită până în 22 iunie, când motoarele sale orbitale vor fi activate în două rânduri pentru a-i încetini viteza şi a o coborî în atmosferă, unde se va dezintegra deasupra Oceanului Pacific. 

Materialele şi echipamentele livrate de Cygnus în luna martie au permis efectuarea unor experimente ştiinţifice pentru NASA şi alte entităţi de cercetare în domeniile biologiei, biotehnologiei, ştiinţelor fizice şi ale Pământului. Cercetările în condiţii de microgravitaţie vor ajuta la pregătirea unei misiuni cu oameni la bord spre Marte. 

Cygnus a fost lansată în 22 martie la bordul unei rachete Atlas V de către firma United Launch Alliance de la Cap Canaveral (Florida).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă