16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialÎnchisoarea Guantanamo nu va fi închisă prin ordin executiv al Administraţiei Obama

Închisoarea Guantanamo nu va fi închisă prin ordin executiv al Administraţiei Obama

Administraţia Obama nu intenţionează să folosească un ordin executiv pentru a închide centrul de detenţie american de la Guantanamo după ce oficiali au ajuns la concluzia că nu ar fi o strategie viabilă, relatează Reuters, preluată de Agerpres

Concluzia la care au ajuns oficialii administraţiei americane reduce şi mai mult şansele ca preşedintele Barack Obama să-şi respecte promisiunea de a închide centrul de detenţie înainte de terminarea mandatului său în luna ianuarie. 

Casa Albă a afirmat în repetate rânduri că preşedintele Obama nu a exclus nicio opţiune în ceea ce priveşte închisoarea militară de la Guantanamo, care este folosită pentru reţinerea suspecţilor de terorism de la înfiinţarea sa în 2001 în urma atentatelor de la 11 septembrie de la New York şi Washington. 

Fără o măsură executivă, şansele de închidere a închisorii depind de capacitatea de a convinge Congresul american să anuleze o interdicţie de lungă durată privind transferul a zeci de prizonieri rămaşi în închisori de maximă securitate de pe teritoriul Statelor Unite. 

Republicanii din Congres se opun aducerii în închisorile din SUA a deţinuţilor de la Guantanamo şi şi-au exprimat opoziţia faţă de transferurile către alte ţări, fiind îngrijoraţi că prizonierii eliberaţi ar putea reveni la activităţi teroriste. Ei au promis că vor contesta în justiţie orice acţiune executivă a lui Obama în acest sens. 

După înfiinţarea sa, închisoarea de la baza navală americană din Cuba adăpostea circa 800 de prizonieri, devenind un simbol al exceselor în “războiul împotriva terorismului’ şi sinonimă cu detenţia fără proces şi acuzaţii de tortură. În prezent, numărul deţinuţilor de la Guantanamo a scăzut la 80, cel mai mic număr de la deschiderea sa.

Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă