20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialIndicele natalitate/mortalitate si imigratia impun o strategie demografica

Indicele natalitate/mortalitate si imigratia impun o strategie demografica

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind elaborarea unei strategii demografice si a unui plan de masuri de corectare a tendintelor demografice din Romania, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacurariu.

Strategia, care se refera la perioada 2009-2050, urmeaza sa fie realizata pana la sfarsitul acestui an de catre 'echipe multidisciplinare si interguvernamentale', sub coordonarea Ministerului Muncii.

Paul Pacurariu a evidentiat necesitatea acestei strategii prin realitatea recunoscuta a problemei demografice din tara noastra, care a determinat ca, in perioada 1990-2008, sa se ajunga la un deficit demografic de 1,7 milioane de locuitori. Potrivit ministrului Muncii, aceasta problema a fost cauzata de doi factori: inrautatirea indicatorilor de natalitate si mortalitate si soldul negativ al migratiei externe.

"Viitorul demografic al Romaniei este obligatoriu o preocupare pentru orice Guvern si de aceea trebuie ca starea de fapt sa fie permanent monitorizata. La nivelul Guvernului trebuie sa aprobam o strategie nationala care sa corecteze deficientele si sa obtinem o reechilibrare a raportului natalitate-mortalitate", a spus Pacuraru.

Scopul strategiei – de incetinire a dezechilibrului demografic si imbunatatirea calitatii vietii populatiei – urmeaza a fi atins prin actiuni concrete pe directii cum ar fi: cresterea natalitatea, asigurarea de conditii favorabile pentru cresterea, educarea si ingrijirea copiilor, promovarea reconcilierii viata de familie cu viata profesionala, elaborarea de politici de sustinere a familiei, mai ales a celei tinere cu copii. De asemenea, alte directii de actiune mentionate in memorandumul Guvernului sunt asigurarea accesului cu sanse egale la serviciile de sanatate a reproducerii, cresterea sperantei de viata, promovarea principiului de imbatranire activa, cresterea accesului populatiei din mediul rural la serviciile medicale, reducerea emigrarii, adaptarea sistemului de educatie la evolutia demografica si a pietei muncii, cresterea numarului locurilor de munca, eliminarea disparitatii in repartitia teritoriala a populatiei.

Masurile concrete de aplicare a acestor directii vor fi prevazute in documentul strategiei ce va fi elaborat pana la sfarsitul anului, a mentionat Paul Pacuraru, citat de Rompres.

Cele mai citite

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă