11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialIoan Talpeş confirmă afirmaţiile lui Ion Iliescu despre centrul CIA din România

Ioan Talpeş confirmă afirmaţiile lui Ion Iliescu despre centrul CIA din România

Fostul şef al Administraţiei prezidenţiale, Ioan Talpeş, a confirmat, pentru publicația germană Der Spiegel, afirmaţiile lui Ion Iliescu despre locaţia destinată CIA și a explicat că autorităţile române nu au ştiut ce activităţi desfăşurau americanii, informează Mediafax.

Citește și: Iliescu admite că a aprobat o cerere pentru un sediu CIA în România

Ioan Talpeş, care în 2003 era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională, a confirmat că preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a dat “mână liberă” să se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA.

Talpeş a precizat că locaţia a fost oferită în Bucureşti, fiind utilizată în perioada 2003-2006, explicând că acest sediu nu mai există în prezent.

Citește și: Ce spune MAE despre închisorile CIA în România

Potrivit fostului consilier prezidenţial, autorităţile române ar fi transmis CIA că nu aşteptau informaţii despre activităţile desfăşurate în acel sediu.

“Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase”, a spus Talpeş, potrivit Der Spiegel.

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat “în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ion Iliescu a calificat gestul lui drept un act de bunăvoință într-o perioadă în care România voia să adere la NATO.

Cele mai citite

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 28 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 28 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 28 aprilie...

FOTO. Parcul Liniei din sectorul 6, în faza a doua. Este cel mai lung parc liniar din Europa

Parcul Liniei 2 din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost inaugurat duminică, fiind a doua fază a acestui proiect ambițios. Amenajat de Primăria Sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă