14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBiden acuză Rusia că subminează statele vecine

Biden acuză Rusia că subminează statele vecine

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a acuzat Rusia că încearcă să-şi submineze vecinii europeni, prin finanţarea partidelor anti-sistem şi şi prin exploatarea corupţiei pentru a-şi extinde influenţa, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

La 14 luni după ce Rusia a anexat Crimeea şi a instigat mişcarea separatistă în Ucraina, alianţa dintre SUA şi Europa este supusă celui mai mare test de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat Biden miercuri, la Brookings Institution din Washington.

Guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin foloseşte “războiul hibrid” pentru a-şi extinde influenţa în Europa dincolo de Ucraina, a adăugat el.

“Kremlinul se străduieşte să cumpere şi să coopteze forţe politice europene, finanţând partide anti-sistem atât de dreapta, cât şi de stânga în toată Europa”, a precizat Biden. De asemenea, Rusia şi alte ţări “folosesc corupţia şi oligarhii ca instrumente coercitive”.

Agresiunea Rusiei în Ucraina este “sprijinită de o maşinărie de propagandă rusă foarte agresivă, susţinută de stat, care răspândeşte activ dezinformarea – şi o face chiar bine, aş putea adăuga”, a mai spus vicepreşedintele american. “Dar, în mare, unitatea europeană a rezistat”.

Biden, care a vizitat Ucraina de trei ori de la începutul conflictului cu Rusia, a precizat că ţara trebuie să lupte împotriva corupţiei. El i-a cerut preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să consolideze guvernele locale şi să folosească autoritatea conferită de noile legi pentru a limita puterea oligarhilor.

Ucraina ar trebui să-şi diversifice economia, iar statele europene ar trebui să caute să se aprovizioneze cu energie de la alte ţări, în afară de Rusia, a mai apreciat Biden.

“Conflictul din Ucraina este un test pentru Occident, un test pentru UE, un test pentru NATO”, a subliniat vicepreşedintele american. “Dacă Kremlinul îşi poate stabili propriul fief în estul Ucrainei, acest lucru va alimenta ambiţiile sale în regiune”, a avertizat Biden.

 

 

Cele mai citite

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă