13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Judecătorul baronului PSD Duicu, membru CSM!

UPDATE. Judecătorul baronului PSD Duicu, membru CSM!

UPDATE

Judecătorul Norel Popescu, cel despre care în motivarea arestării baronului PSD de Mehedinți, Adrian  Duicu, se menționează că l-a consiliat pentru a câștiga procesul cu ANI, a fost ales azi membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 

El a câștigat în fata contracandidatului său, Dragoș Popoiag, cu o diferență de 11 voturi, în condițiile în care membrii biroului electoral au anulat 12 voturi.

Vom reveni!

——–

Judecătorul Norel Popescu, cel cu care se sfătuia baronul PSD de Mehedinți, Adrian Duicu, arestat pentru trafic de influență făcut inclusiv în Palatul premierului Victor Ponta, este pe cale să devină membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Biroul electoral al CSM a acceptat candidatura judecătorului Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți, chiar dacă în decizia de arestare a baronului PSD Adrian Duicu se motivează: “Judecătorul (Norel Popescu – n.n.) îi dădea consultațiile dorite inculpatului Duicu Ioan Adrian cu privire la problema sa, dedusă judecății și aflată pe rolul Curții de Apel Craiova, și îi dădea asigurări că nu există nici o incompatibilitate în ceea ce îl privește pe președintele CJ “.

Citește și: EXPLOZIV. Judecător CSM, cercetat în dosarul Mafiei de la Mehedinți

Magistratul care a decis arestarea baronului Duicu a mai menționat: “Consultațiile s-au dovedit a fi de calitate , judecătorul (Norel Popescu-nn) ANTICIPÂND cu EXACTITATE soluția care a și fost pronunțată în dosarul inculpatului”. Soluția pronunțată de instanța craioveană a fost:  anularea raportului ANI prin care se stabilea  starea de incompatibilitate  a președintelui CJ și al PSD Mehedinți, acum arestat preventiv.

Citește și: Mafia PSD. Prin cine a făcut legea baronul Adrian Duicu la Mehedinți

De remarcat și aserțiunea din motivarea arestării: ”Nu este de competența materială a Curții de Apel București să analizeze dacă activitatea numitului NOREL  Popescu ( candidat la un loc in CSM – nn) în legătură cu inculpatul DUICU de acordare de consultații juridice referitoare la un proces pe rol (…) este ABATERE DISCIPLINARĂ sau are vreo conotație INFRACȚIONALĂ în sensul exercitării fără drept a (…) profesiei de avocat, aceste elemente putând face obiectul de interes al altor instituții, precum Inspecția Judiciară din cadrul CSM sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Cine îl susține pe Norel Popescu pentru a ajunge membru al CSM

Cea mai agresivă susținere a lui Norel Popescu pentru a fi ales in CSM , afișată ca principal document pe pagina de internet a consiliului, este a Asociației Magistraților din România (AMR), unde magistratul este vicepreședinte, iar președinte de onoare este Viorica Costiniu, soția fostului sef de sectie de la instanța supremă, Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupție alături de senatorul PSD Cătălin Voicu.

 Manifestul de susținere al AMR este postat în capul listei "noutăților" de la CSM, înaintea  biografiilor și proiectelor candidaților.  Se pune întrebarea: CSM chiar acordă șanse egale tuturor candidaților, dacă numai pentru Norel Popescu a afișat un manifest de susținere? Este corect/legal procedeul? CSM nu era obligat să păstreze neutralitatea, mai ales că membrii CSM sunt și membri în biroul electoral pentru alegerile magistraților în consiliu?

La  aceste alegeri  mai candidează Natalia Roman, președintă a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (nu am găsit nici un manifest al UNJR  pe pagina CSM pentru susținerea candidatei!), Constantin Dragoș Popoiag (vicepreședintele Tribunalului Dâmbovița – fără nici o susținere pe pagina CSM) și Dorin Danci, judecător la Tribunalul Maramureș ( tot fără susținere pe pagina CSM). Unde este echidistanța CSM, garantul independenței …?!

Alegerile de la toate tribunalele din țară, cu excepția Tribunalului București ( unde nu a fost cvorum), deja au avut loc. Cele mai multe voturi – circa 320 – le-a obținut Norel Popescu, urmat de Dragoș Constantin Popoiag (circa 260 de voturi).

Alegerea noului membru al CSM depinde de Tribunalul București, unde sunt peste 240 de judecători. Adunarea generală de alegeri va avea loc azi. Pe cine vor alege judecătorii TMB să-i reprezinte în CSM?

Ultima oră

În mod normal, judecătorul Norel Popescu NU avea voie să candideze pentru un loc în CSM deoarece  planau suspiciuni asupra sa , după cum a descris însuși magistratul care a decis arestarea lui DUICU.

 Surse CSM spun că biroul electoral  i-a acceptat candidatura  deoarece Inspecția Judiciară a stabilit, în regim de urgență,  că magistratul Norel Popescu NU  este implicat în cazul Duicu.   

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă