13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialLeonardo DiCaprio, prezent la ONU, a cerut o schimbare de paradigmă pentru...

Leonardo DiCaprio, prezent la ONU, a cerut o schimbare de paradigmă pentru oprirea încălzirii globale

“Lumea întreagă ne priveşte (…) a sosit timpul pentru o acţiune îndrăzneaţă şi fără precedent” pentru promovarea energiei curate, a susţinut vineri actorul şi militantul pentru mediu Leonardo DiCaprio în faţa liderilor mondiali reuniţi la sediul ONU din New York pentru a semna Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015, informează AFP, preluată de Agerpres

“Planeta noastră nu va putea fi salvată dacă nu abandonăm combustibilii fosili”, a adăugat el, în aplauzele asistenţei. 
Leonardo DiCaprio este ambasador ONU al bunăvoinţei, însărcinat special pe probleme de mediu. În faţa reprezentanţilor a 171 de ţări membre ale ONU care vor semna vineri acordul, el s-a lansat într-o pledoarie vibrantă în favoarea unei “schimbări radicale” bazate pe renunţarea completă la folosirea combustibililor fosili. 

El a afirmat că nu mai e nevoie de discursuri frumoase, scuze şi ”manipulări ale ştiinţei şi politicii de către companii şi afaceri bazate pe combustibili fosili”, precum petrolul şi cărbunii. “Am încheiat un acord la Paris”, a mai susţinut el, subliniind însă că, deşi ”ne oferă speranţă, nu este suficient”. 

În opinia lui, aşa cum preşedintele american Abraham Lincoln a avut viziunea abolirii sclaviei, liderii mondiali actuali trebuie ”să atace cu fermitate cea mai importantă problemă a timpurilor noastre: schimbarea climatică”. 

Actorul s-a declarat “îngrozit” de efectele încălzirii globale, pe care le-a putut constata el însuşi în Arctica, India, California sau în Canada. “Schimbările climatice sunt mai rapide decât cele mai pesimiste estimări formulate de experţi în urmă cu câteva decenii”, a subliniat el. 

În funcţie de felul în care se va aborda această problemă, “veţi fi lăudaţi sau huliţi de generaţiile viitoare”, le-a mai spus el reprezentanţilor ţărilor membre ale ONU. 

Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 are ca obiectiv principal limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creşterii temperaturii medii a atmosferei faţă de perioada preindustrială. Documentul are 29 de articole şi este considerat “un moment istoric de cotitură” în lupta împotriva schimbărilor climatice şi împotriva încălzirii globale. 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă