11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE: Risc de VOT MULTIPLU ca urmare a deciziei BEC de a...

MAE: Risc de VOT MULTIPLU ca urmare a deciziei BEC de a se vota cu CI în străinătate. Autoritatea Electorală Permanentă DESFIINŢEAZĂ “temerile” MAE

Într-un comunicat de presă Ministerul de Externe susţine că, urmare a deciziei BEC nr. 101 de miercuri, prin care se suplimentează categoriile de acte de identitate în baza cărora se poate vota în străinătate, sunt generate, "cu titlu imediat, o serie de consecinţe cu potenţial impact negativ asupra securităţii votului".

Prin urmare, pe baza cărţii de identitate se va putea vota în oricare dintre secţiile de votare organizate în străinătate. Anterior acestei decizii a BEC, cu cartea de identitate se putea vota în străinătate doar în secţiile de votare organizate în statele UE şi în alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente,  a declarat, joi, că decizia BEC prin care cetăţenii români aflați în străinătate pot vota pe baza cărţii de identitate şi în ţările non-UE nu favorizează votul multiplu, în condiţiile în care timbrele autocolante sunt insuficiente, informează Mediafax.

El a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT" numai după ce semnează în acest tabel.

Muhuleţ a menționat că, la aceste garanţii pentru prevenirea votului multiplu, se adaugă şi aceea că alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale.

De asemenea, Marian Muhuleț a spus că, potrivit legii, AEP verifică, la solicitarea partidelor sau a candidaţilor, listele electorale permanente, precum şi tabelele (listele suplimentare – n.r.) folosite în cadrul scrutinului, pentru a depista situaţiile de vot multiplu.

”Niciun alegător ce ar îndrăzni să voteze multiplu nu va scăpa de rigorile legii penale”, a ţinut să precizeze Marian Muhuleţ.

El a spus că BEC a dat această decizie, care este obligatorie şi trebuie aplicată, urmare a unei sesizări a unui cetăţean român care a cerut să poată vota pe baza cărții de identitate la o secţie de votare din străinătate, deoarece paşaportul i-a expirat.

 

Cele mai citite

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă