12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialMai mulți refugiați, în taberele de pe insulele grecești, după lovitura de...

Mai mulți refugiați, în taberele de pe insulele grecești, după lovitura de stat eșuată din Turcia

Numărul migranților și refugiaților din taberele de pe insulele grecești din Marea Egee, înființate ca urmare a acordului dintre Ankara și Uniunea Europeană, este în creștere, după lovitura de stat eșuată din Turcia, care a avut loc la jumătatea lunii iulie, informează AFP, citat de Agerpres.

Acest număr se ridicase, joi, la circa 10.200 de persoane pentru o capacitate de 7.450 de locuri pe aceste insule, față de 8.500 înainte de 15 iulie, dată la care avusese loc tentativa de lovitură de stat în Turcia vecină.  În 1 august, acest număr înregistrase deja o creștere cu 11 %. 

Media numărului sosirilor pe insule a înregistrat o ușoară creștere trecând de la 85 de persoane după 15 iulie la 100 după 1 august, potrivit unei surse guvernamentale, citate de AFP o sursă guvernamentală.

Ea a subliniat că „nu există motiv de panică” în ceea ce privește această creștere în măsura în care acest număr rămâne net inferior celui al migranților care soseau cu miile pe insule anul trecut. „Pentru a face față acestei creșteri, studiem extinderea capacității taberelor pe insule”, a adăugat această sursă. 

Asociații și întreprinderi locale din Chios și Samos, două dintre cele cinci insule grecești pe care sunt amenajate hotspots, au cerut joi sprijinul Consiliului de stat, înaltă jurisdicție administrativă, denunțând ca ‘anticonstituțională’ legea referitoare la crearea hotspots, care au dat o lovitură serioasă turismului local. 

Ele au denunțat și „condițiile deplorabile” de viață în aceste centre. 

Unii experți europeni și-au exprimat temerea că starea de urgență decretată în Turcia și epurarea recentă efectuată în armată, administrația publică și presă ar putea avea repercusiuni negative asupra acordului UE-Turcia. După trei zile de la puciul eșuat, cei șapte observatori turci trimiși pe cele cinci insule grecești pentru a supraveghea aplicarea acordului UE-Turcia fuseseră rechemați în țară și nu au mai fost înlocuiți, cel puțin deocamdată. 

În virtutea acordului UE-Turcia, migranții sosiți pe insulele grecești după 20 martie, data intrării sale în vigoare, sunt plasați în centrele de primire și de înregistrare, fiind destinați să fie retrimiși în Turcia dacă nu îndeplinesc anumite condiții. 

Până în prezent, doar 468 de persoane au fost retrimise în Turcia, semn al situației degradate în Turcia, potrivit sursei guvernamentale. Majoritatea refugiaților cer azil în Grecia, procedură foarte îndelungată, care constrânge solicitanții de azil să rămână pe insule până când cererea le va fi examinată de autorități. 

 

Cele mai citite

Ajutor de la UE pentru restructurare companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a dat undă verde planului României de a acorda un ajutor de stat pentru restructurare, în valoare de 95,3 milioane EUR, către...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă