31 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialMerkel îl susţine pe Juncker la șefia CE

Merkel îl susţine pe Juncker la șefia CE

Cancelarul german a declarat, marţi, la Harpsund, în Suedia, că îl susține pe Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (CE), după ce s-a întâlnit cu cei trei oponenţi ai luxemburghezului, relatează AFP, conform Mediafax.

"Mi-am prezentat deja poziţia, în Germania, cu privire la problema persoanelor şi pot să o fac din nou, aici: am spus că Juncker este candidatul meu la preşedinţia Comisiei, că doresc să fie preşedinte. Am spus-o în Germania, o repet", a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu premierii britanic David Cameron, suedez Fredrik Reinfeldt şi olandez Mark Rutte.

"Dar nu acesta subiectul nostru aici", a adăugat ea.

Ceilalţi trei participanţi la acest mini-summit al şefilor de guverne din cadrul UE au păstrat discreţia cu privire la opoziţia lor faţă de luxemburghez, spunând că au discutat despre "conţinut" şi nu despre persoane.

Cameron a reafirmat că nu-i place procedura care atribuie Parlamentului European (PE) alegera preşedintelui CE.

"Potrivit regulilor UE, Consiliul European, din care fac parte lideri aleşi, trebuie să se adune şi să recomande un candidat. Iar eu nu cred că această procedură ar trebui să fie modificată", a spus el.

Şefi de stat şi de guverne europeni urmează să se pună de acord asupra propunerii unui nume, la summitul european de la Bruxelles, la sfârşitul lui iunie, după care PE urmează să procedeze la alegere, în iulie.

Juncker este susţinut de către Partidul Popular European (PPE), grupul cel mai numeros în Parlamentul de la Strasbourg.

Cele mai citite

Chiriile au crescut in luna mai cu 12% comparativ cu anul 2023 – analiză

În luna mai a acestui an s-au înregistrat cu 4% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia...

Intrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie să mai cumpere câte două scanere

România se luptă în continuare să treacă de poarta Schengen. În cel mai bun scenariu vom intra la începutul anului viitor, însă până atunci...

Rusia – Ucraina, ziua 833: SUA anunță că Biden se va întâlni de două ori cu Zelenski

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în marja festivităţilor celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă