13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMesajul lui Iohannis de Ziua Internațională a Romilor

Mesajul lui Iohannis de Ziua Internațională a Romilor

Președintele Klaus Iohannis a felicitat cetățenii de etnie romă cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor și a precizat că diversitatea de cultură și tradiție poate îmbogăți o societate și o poate învăța să fie mai tolerantă și mai inclusivă. 

Șeful statului a menționat în mesajul lui că în această zi trebuie să ne aplecăm și asupra problemelor cu care se confruntă comunitățile și cetățenii de etnie romă și a precizat că găsirea de soluții pe termen lung este o probă a maturității societății. 

”O asemenea zi este un prilej de sărbătoare, dar și de reflecție asupra problemelor cu care se confruntă comunitățile și cetățenii de etnie romă. A recunoaște dificultățile și mai ales a găsi soluții pe termen lung, prin eforturi comune și dialog între toți cei responsabili, reprezintă o probă de maturitate a societății. Incluziunea socială a tuturor grupurilor defavorizate sau vulnerabile este legată de proiectul unei Românii moderne – o țară care susține și promovează educația, cultura, performanța și unitatea în diversitate, care apreciază fiecare individ și oferă oportunități fără discriminare.
Transmit încă o dată urările mele sincere cetățenilor români de etnie romă cu ocazia acestei Zile”, se arată în mesajul lui Iohannis transmis de Administrația Prezidențială.

Citește și: Romii cer alegeri anticipate: Integrarea romilor din România nu s-a făcut cu fapte

De Ziua Internațională a Romilor, mai multe organizații ale romilor din Transilvania cer declanşarea alegerilor anticipate, considerând că este nevoie de o reformă a clasei politice, și lansează sloganul ”România faptelor bune făcute pentru romi”, informează Mediafax

”Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, 8 aprilie, tragem un semn de alarmă către Președinție, Guvern, autoritățile publice, pe motiv că integrarea romilor din România nu s-a făcut cu fapte, ci au avut loc doar protocoale pe hârtie, seminarii, conferințe şi promisiuni. De aceea credem că a venit momentul să lansăm sloganul «România faptelor bune pentru romi» şi să cerem declanşarea alegerilor anticipate, considerând că este nevoie de o reformă a clasei politice. Dorim să nu se piardă sentimentul înregistrat la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Am dori o resuscitare în ceea ce privește integrarea romilor prin declanșarea alegerilor anticipate, neavând nici un interes ascuns, noi nefiind nici la putere nici în opoziţie. Romii din România au nevoie de o integrare prin fapte bune”, afirmă reprezentanții organizaţiilor de romi din Transilvania.

Citește și: O poveste incredibilă despre canibalism, foamete şi Transnistria

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă