18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul turc pentru Afaceri Europene îl critică pe cancelarul Austriei pentru poziția...

Ministrul turc pentru Afaceri Europene îl critică pe cancelarul Austriei pentru poziția privind negocierile de aderare a Turciei la UE: Declaraţiile sale sunt similare cu cele ale extremei drepte

Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a reacționat la declarația cancelarului austriac Christian Kern, privind negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, precizând că declarațiile sale „sunt similare cu cele ale extremei drepte”, informează Le Figaro, citat de Agerpres.

„Este tulburător că declaraţiile sale sunt similare cu cele ale extremei drepte. Critica este cu siguranţă un drept democratic, dar trebuie să existe o diferenţă între a critica Turcia şi a fi împotriva Turciei”, a spus Omer Celik, la Ankara. 

În contextul măsurilor adoptate de Ankara, după lovitura de stat eșuată de la jumătatea lunii iulie, Christian Kern a solicitat Uniunii Europene să încheie negocierile de aderare a Turciei la Blocul comunitar. Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană înregistrase deja probleme de când preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat că ar putea restabili pedeapsa cu moartea, comentează Le Figaro.

Citește și: Cancelarul Austriei: Negocierile de aderare a Turciei la UE nu sunt altceva decât ficţiune. Cum răspunde Comisia Europeană

 

„Trebuie să facem faţă realităţii: negocierile de aderare nu sunt altceva decât ficţiune”, a declarat Christian Kern, adăugând că „normele democratice turce sunt departe de a fi suficiente pentru a justifica aderarea ţării” la UE.

În replică, Comisia Europeană a subliniat că Turcia rămâne țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, potrivit DPA.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat joi că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de țară candidată, precizând în același timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.  „Progresul negocierilor (de aderare — n.r.) este măsurat în funcție de o serie de cerințe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a spus Andreeva.

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigrația convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole — domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE — au fost deschise.

„În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuție”, a mai spus Andreeva.

Autoritățile turce au reținut aproape 26.000 de suspecți după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie și au emis mandate de arestare pentru mai mult de jumătate dintre ei. Mandatele de arestare au fost emise pentru 13.419 dintre cei 25.917 suspecți reținuți. Nu este clar câte persoane dintre cele reținute au fost eliberate. Oficialul turc a adăugat că 74.562 de pașapoarte au fost declarate invalide, pentru a împiedica astfel părăsirea Turciei de către suspecți.

Conform unui decret semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de puci de luna trecută, durata maximă legală pentru care un suspect poate fi deținut înainte de a fi dat în judecată în Turcia a fost extinsă de la patru zile la 30 de zile. 

 

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă