18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova: Liderul tătarilor din Crimeea nu mai are voie în Crimeea

Moscova: Liderul tătarilor din Crimeea nu mai are voie în Crimeea

Autorităţile ruse i-au interzis pentru o perioadă de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci şi în Crimeea, lui Refat Ciubarov, cel de-al doilea lider al tătarilor din Crimeea vizat de această interdicţie după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie, transmite Mediafax.

Ciubarov, preşedintele Medjlis, Adunarea acestei comunităţi musulmane, a declarat pentru AFP că a fost "blocat" sâmbătă într-un post de frontieră, în timp ce încerca să revină din Ucraina în Crimeea, şi că i-a fost înmânat un document prin care i se interzice să pătrundă pe teritoriul rusesc până în 2019.

În aprilie, predecesorul său la conducerea Adunării, liderul Mustafa Djemilev, a primit şi el un ordin prin care i se interzicea intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioadă de cinci ani.

"Am sentimentul că un întreg stat mi-a declarat război. Mi-a interzis să intru în partia mea", a declarat Ciubarov duminică pentru AFP, potrivit Mediafax.

Însă "aceasta este doar o mică parte din nedreptatea enormă care are loc în prezent în Crimeea", a adăugat el.

Moscova a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum contestat, la finalul căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului.

Cei aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia peninsulei, au boicotat votul şi afirmă că se confruntă cu dificultăţi de la instalarea autorităţilor ruseşti.

Într-un raport publicat în mai, ONU a denunţat "hărţuirea" şi "persecuţiile" la care sunt supuşi tătarii în Crimeea, majoritar ostilă faţă de anexarea la Rusia.

Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea – cele mai multe etnici tătari – au devenit persoane strămutate pe plan intern, în alte părţi ale Ucrainei, potrivit raportului ONU.

Cele mai citite

Ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, a sabotat România

În această perioadă se desfășoară la Meknes cea de a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, (SIAM) 2024, cel mai...

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...
Ultima oră
Pe aceeași temă