11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO suplimentează forţele aeriene din estul Europei. F-15 în Bulgaria, F-16 în...

NATO suplimentează forţele aeriene din estul Europei. F-15 în Bulgaria, F-16 în România

NATO a trimis forţe aeriene suplimentare în România şi în Bulgaria, pentru a asigura capacitatea necesară protejării spaţiului lor aerian, anunţă Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE).

Comandamentul NATO nu face aprecieri asupra capacităţii forţelor aeriene proprii ale României şi ale Bulgariei, dar subliniază că Alianţa a trimis avioane F-15 în Bulgaria şi avioane F-16 în România.

Ele vor participa la misiuni de poliţie aeriană deasupra Bulgariei şi României, împreună cu aeronavele militare ale acestor două ţări, în condiţiile în care spaţiul aerian al Bulgariei şi României reprezintă spaţiu aerian al NATO.

În România au ajuns aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene ale Portugaliei, care sunt acum staţionate la Câmpia Turzii. Nu este vorba de avioanele cumpărate de România, care vor fi operaţionale abia în anul 2016, ci este vorba de avioane care desfăşoară misiuni de poliţie aeriană, de-a lungul anului 2015, sub coordonarea Comandamentului Aerian al NATO de la Ramstein (Germania).

În acelaşi timp, SUA au trimis avioane F-15C la Baza Aeriană Graf  Ignatievo din Bulgaria. Cele 12 aeronave, care au participat anterior la un exerciţiu în Olanda, aparţin Gărzii Naţionale a SUA.

Citeşte şi: SUA compensează deficitul de securitate pe Flancul Estic al NATO, menţinând avioanele F-15 în Bulgaria

“Aceste eforturi subliniază capacitatea Alianţei de a-şi dezvolta rapid forţele de-a lungul frontierelor şi de a răspunde la provocările de securitate din sud şi din est. Motivul pentru care NATO conduce acţiunile de poliţie aeriană din sud este acelaşi ca în zona baltică – de a apăra integritatea spaţiului aerian al ţărilor membre ale Alianţei”, precizează SHAPE.

Cele trei state baltice, membre NATO, nu deţin avioane de luptă, iar din acest motiv nu-şi pot proteja spaţiul aerian.

Pe de altă parte, “în cazul României şi al Bulgariei, care au efective proprii de poliţie aeriană, Alianţa a decis să le sporească şi să crească interoperabilitatea cu ele”, subliniază SHAPE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preşedinte al UDMR Bihor şi-a depus candidatura la preşedinţia CJ

Senatorul Cseke Attila, care este și președintele UDMR Bihor, și-a depus candidatura duminică pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor. În același...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie - 27 mai 2024. Astfel, conform datelor furnizate...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă