18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocierile din Cipru s-au terminat fără vreun acord asupra problemelor teritoriale

Negocierile din Cipru s-au terminat fără vreun acord asupra problemelor teritoriale

Liderii ciprioți grec și turc au pus capăt ciclului de negocieri din Elveția fără să ajungă la un acord asupra chestiunii teritoriale și fără să fixeze data pentru o nouă întâlnire, a anunțat marți ONU, potrivit AFP.

Președintele cipriot, Nicos Anastasiades, și liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, care negociază din mai 2015, au participat de duminică la reuniuni într-un mare hotel de pe Mont Pčlerin, pe înălțimile Lacului Leman, unde au mai avut cinci zile de discuții între 7 și 11 noiembrie, sub egida emisarului Națiunilor Unite pentru Cipru, Espen Barth Eide.

"În pofida celor mai bune eforturi depuse, ei nu au fost în măsură să realizeze convergențele necesare asupra criteriilor de ajustare teritorială care ar fi deschis calea ultimei faze a negocierilor", a informat purtătorul de cuvânt al ONU în Cipru, Aleem Siddique, într-un scurt comunicat.

"Cele două părți au decis să revină în Cipru și să reflecteze la calea de urmat", a adăugat el.

Țara este divizată din 1974, când armata turcă a invadat partea de nord a insulei ca reacție la o lovitură de stat ce viza alipirea Ciprului la Grecia.

După mai multe tentative de reconciliere și eșecul unui plan de reunificare propus de ONU în 2004, negocierile au fost reluate în mai 2015, sub egida Națiunilor Unite.

Subiectul cel mai spinos se referă la diferendele teritoriale, în special la viitoarea federație alcătuită din două entități — cipriotă greacă și cipriotă turcă — care va administra acest teritoriu cu aproape un milion de locuitori.

Invazia turcă a provocat importante deplasări de populații, ciprioții greci refugiindu-se în sud, iar ciprioții turci mergând să se instaleze în nord, sub protecția armatei turce.

De atunci, Republica Cipru, membră a UE din 2004, își exercită autoritatea numai asupra părții de sud, în timp ce în nord a fost autoproclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută numai de Ankara.

Cele mai citite

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă