17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialNeocleous, mai opac decât Mossack Fonseca

Neocleous, mai opac decât Mossack Fonseca

Trusturile cipriote sunt mai opace decât societăţile panameze, Ciprul oferind „servicii“ fraudorilor fiscali asemenea statului Panama şi a insulelor din Caraibe. Neocleous House, care găzduieşte cel mai mare cabinet de avocatură din Cipru, domină bulevardul Makarios III, din centrul oraşului Limassol, situat pe malul mării cu palate şi castele medievale. Construit în jurul anului 1.000 de bizantini, oraşul are zeci de cabinete de avocatură. Clădirea Neocleous House a fost inaugurată de Boutros Boutros-Ghali la 30 octombrie 2009 şi se crede că fostul secretar general al ONU nu dorea cu adevărat să ştie ce se urzea în interiorul zidurilor.

Specialitatea Neocleous este constituirea de trusturi care, protejate de legilaţia cipriotă, fac aproape imposibilă descoperirea adevăraţilor beneficiari. Concret, Neocleous este echivalentul cabinetului Mossack Fonseca, situat la doar patru ore de avion de Paris, dar este mai bine plasat, fiind considerat mai „british“. Într-o „Biblie“ de 1.100 de pagini, intitulată „Neocleous’s Introducţion to Cyprus Law“, cabinetul de avocaţi explică cum datorită britanicilor, care au ocupat insula multă vreme, dreptul cipriot a moştenit faimoasele trusturi. Din 1960, amendamente votate de parlamentarii locali permit trusturilor cipriote să nu se împiedice de aceleaşi constrângeri ca cele din Insulele Virgine britanice sau din Insulele Caiman. Adică sunt mai opace, se arată la pagina 976.

În pofida crizei din 2012 care a constrâns Ciprul să ceară ajutorul „troicii“ (FMI, UE şi BCE) insula este mereu foarte primitoare pentru cetăţenii ruşi. Neocleous se laudă că a fost primul care a deschis birouri la Moscova în 1991. Pe scurt, Cipru nu se teme de un scandal ca cel al „Panama Papers“. Bruxelles nu îi cere cont şi nu face presiune pentru ca trusturile să ofere transparenţă.  

Cele mai citite

Plângere penală pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin

Un cetățean care se prezintă “militant civic” a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin, Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă