18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialNouă oameni, inclusiv cetățeni francezi, sunt blocați într-o PEȘTERĂ din județul Alba,...

Nouă oameni, inclusiv cetățeni francezi, sunt blocați într-o PEȘTERĂ din județul Alba, în urma unei viituri

Nouă speologi au rămas blocați în peștera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua din județul Alba, după ce o viitură a inundat, luni, interiorul, ca urmare a unor precipitații abundente, informează Agerpres.

Printre cei blocați în peșteră se numără și cetățeni francezi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peșteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația din interiorul peșterii.

ISU a trimis în apropiere de peșteră o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD, a menționat Marescu.

Tot ca urmare a precipitațiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni și Turda, a fost întrerupt luni în zona localității Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanți, în urma precipitațiilor. Circulația a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menționat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan.

În urmă cu șase ani, trei speologi au rămas blocați, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munților Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă și denivelată peșteră din Munții Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat și cartat peștera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie “Polaris” Blaj a început explorarea și recartarea peșterii, reușind în 1986 să realizeze amenajarea turistică.

De câțiva ani, peștera nu mai poate fi vizitată.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă