11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialO primă victorie a medicilor de familie. Aplicarea noului contract-cadru din sănătate...

O primă victorie a medicilor de familie. Aplicarea noului contract-cadru din sănătate se amână

După o săptămână de grevă japoneză, în care au lucrat cu banderola albastră la braţ şi după un marş paşnic de protest în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, desfăşurat joi, 24 martie, medicii de familie au obţinut o primă victorie în lupta cu deficienţele sistemului sanitar românesc. 

Guvernul va prelungi până la 30 iunie aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015, întrucât medicii de familie au refuzat să semneze noul contract cadru care împreună cu noul Cod Fiscal vor duce la distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei. 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită ca, în acest interval, să se realizeze modificările legislative şi de finanţare care să permită funcţionarea normală a cabinetelor de medicină de familie, dar şi a altor segmente din sistemul medical. "În acest moment există nemulţumiri justificate şi grave ale medicilor de familie referitoare la imputări inadmisibile pentru simplul fapt că şi-au făcut datoria faţă de pacienţi, dar și la modificările codului fiscal care crește periculos povara fiscală a cabinetelor, precum și pentru birocrația cerută de un sistem care clamează că este electronic, dar solicită menținerea suplimentară a hârtiilor.

Medicii de familie atrag atenţia asupra celor mai grave aspecte care le îngrădesc activitatea:
– Ambiguităţi legislative care au făcut şi fac posibile imputări abuzive ale prescripţiilor medicale necesare pacienţilor. Ei refuză să plătească din buzunarul propriu consecinţele inadmisibile ale unor incoerențe legislative şi disfuncţionalităţile sistemului informatic al CNAS.
– Discriminări în ceea ce priveşte finanţarea şi fiscalizarea excesivă a segmentului de medicină de familie.
– Incapacitatea de comunicare și indolența forurilor decidente privind probleme semnalate în mod repetat, atât în public, cât și pe căile legale de notificare a autorităților publice.

Medicii avertizează că stabilitatea reţelei de asistență primară și accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare sunt puse sub semnul întrebării. "În acest context, menţionăm că ne oferim disponibilitatea de a colabora cu decidenţii din sistemul medical pentru a rezolva aceste grave deficienţe". 

Prin urmare, forurile reprezentative ale medicilor de familie, Adunarea Generală a FNPMF şi Senatul SNMF, întrunite în ședințe vineri 25.03.2016, respectiv sâmbătă 26.03.16, au decis nesemnarea contractelor în forma actuală, indiferent de momentul la care va fi propusă aceasta semnare. Forma concretă de desfășurare a modalităților de protest va fi comunicată pe măsura desfășurării evenimentelor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă