20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialObama: America trimite 300 de consilieri militari în Irak

Obama: America trimite 300 de consilieri militari în Irak

Președintele Barack Obama a anunțat, joi, că Statele Unite trimit aproximativ 300 de consilieri militari care să ajute serviciile de securitate irakiene în lupta cu insurgenţii sunniţi, potrivit Mediafax.

"Statele Unite nu au de gând să trimită din nou trupe combatante în Irak, dar vom acţiona pentru apărarea intereselor naţionale de securitate ale Statele Unite", a afirmat Obama, precizând că Washingtonul nu va interveni pentru susţinerea vreuneia dintre comunităţile etnice din Irak.

Preşedintele SUA a avertizat că organizaţia teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant, care ocupă regiuni din nordul Irakului şi avansează spre Bagdad, reprezintă "o ameninţare" atât pentru Irak cât şi pentru întregul Orient Mijlociu.

Obama a precizat că Statele Unite vor consolida măsurile de securitate la ambasada americană din Bagdad, o parte a personalului american urmând să fie detaşată în locuri mai sigure.

În al doilea rând, Statele Unite au sporit deja activităţile de recunoaştere în Irak, pentru a stabili care sunt poziţiile insurgenţilor sunniţi.

"Vom continua să sporim susţinerea acordată serviciilor de securitate irakiene, furnizând informaţii şi echipamente", a subliniat Obama, anunţând trimiterea a 300 de consilieri militari care să ajute autorităţile irakiene.

"Statele Unite sunt pregătite pentru o acţiune militară în Irak, dar nu vor fi trimise efective militare combatante pe teren; mă voi consulta cu membrii Congresului", a spus Obama, precizând că preferă o soluţie diplomatică la conflictul intercomunitar din Irak şi îndemnând liderii şiiţi şi sunniţi din Irak să depună eforturi pentru depăşirea disensiunilor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă