19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialOficialii UE fac apel la Turcia să primească refugiații sirieni

Oficialii UE fac apel la Turcia să primească refugiații sirieni

Bruxellesul a făcut apel sâmbătă dimineață la Turcia să-și deschidă frontiera pentru cele câteva mii de refugiați sirieni blocați la graniță, informează Agerpres.

"Convenția de la Geneva, care stipulează că refugiații trebuie primiți, este în continuare valabilă", a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de externe, Johannes Hahn, sosind la o reuniune a Uniunii Europene la Amsterdam. 

Turcia a închis punctul său de frontieră de la Oncupinar (numit Bab al-Salama de partea siriană), situat la sud de orașul turc Kilis, astfel încât vineri nicio intrare pe teritoriul turc sau ieșire din el nu a fost autorizată. 

Conform celor mai recente date furnizate de ONU, 20.000 de persoane s-au strâns deja de partea siriană a postului respectiv de frontieră, în timp ce, potrivit unor estimări, ofensiva regimului sirian în provincia Alep (nordul Siriei), susținută de peste o mie de raiduri aeriene rusești, a obligat aproape 40.000 de civili să-și abandoneze locuințele de luni. 

Miniștrii de externe europeni, reuniți de vineri la Amsterdam pentru o reuniune informală, urmau să profite de prezența omologului lor turc Mevlut Cavusoglu pentru a-i semnala preocuparea lor față de soarta acestor refugiați, conform unei surse diplomatice. 

"Toată lumea a văzut imaginile din Alep, zecile de mii de persoane care fug pentru a-și salva viața", a afirmat ministrul luxemburghez Jean Asselborn. 

"Noi nu avem competențe să-i spunem Turciei ce trebuie să facă", a subliniat el, referindu-se la refugiații blocați la graniță. Dar în cadrul conferinței donatorilor pentru Siria — joi, la Londra — premierul turc Ahmet Davutoglu a "spus că acestor oameni li se va permite să intre în Turcia". 

"Avem o mare probabilitate de a avea un nou mare aflux mare de refugiați" în Europa, a continuat Asselborn. "Este consecința atacurilor nediscriminatorii cu bombe asupra Alepului și a împrejurimilor sale", a acuzat el. 

Europenii au încheiat un acord cu Ankara la sfârșitul lunii octombrie pentru restricționarea mai eficientă a fluxului de migranți care ajung în insulele grecești plecând de pe coastele turcești, combătând în special activitatea înfloritoare a traficanților. 

Ankara a obținut în schimb instituirea unui fond de 3 miliarde de euro pentru ameliorarea condițiilor de viață a două milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia și ca negocierile pentru aderare la UE, blocate din 2005, să fie "redinamizate". 
 

Cele mai citite

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă