18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialONU: Fondatorul WikiLeaks a fost reținut în mod ARBITRAR. Reacția lui Assange

ONU: Fondatorul WikiLeaks a fost reținut în mod ARBITRAR. Reacția lui Assange

UPDATE 15.45: Julian Assange le-a cerut, vineri, Suediei şi Marii Britanii ‘să aplice’ decizia comisiei ONU, informează AFP, conform Agerpres

În timpul unei conferinţe video susţinute la Londra, Assange a declarat că ‘le revine acum Suediei şi Marii Britanii să aplice verdictul’ comisiei, verdict care în opinia sa este ‘o decizie majoră’. 

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut ”în mod arbitrat”, este concluzia unei comisii de experți a Națiunilor Unite, care a precizat că Suedia și Marea Britanie ar trebui să îi ofere despăgubiri, relatează agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres. În prezent, Asange trăiește în ambasada Ecuadorului la Londra, pentru a scăpa de mandatul european de arestare. 

‘Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010’, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară, într-un comunicat. 

Cei cinci experţi independenţi au cerut ‘autorităţilor suedeze şi britanice’ să pună capăt detenţiei sale şi să-i respecte dreptul de a fi despăgubit. 

Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, după ce comisia ONU a decis vineri că a fost ‘reţinut în mod arbitrar’ în incinta instituţiei diplomatice, notează Reuters. 

Assange, care a înfuriat autorităţile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzaţii de viol. 

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obţine azil în Ecuador. 

Fostul hacker neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia, afirmând că învinuirile sunt un complot pentru a-l aduce în cele din urmă în Statele Unite, unde o anchetă penală privind activităţile WikiLeaks este încă deschisă. 

Atât Suedia, cât şi Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influenţate de decizia comisiei de experţi a ONU care nu are caracter obligatoriu. 

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă