21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul se va reuni pe 21 decembrie pentru depunerea jurământului de noul...

Parlamentul se va reuni pe 21 decembrie pentru depunerea jurământului de noul preşedinte

Parlamentul se va întruni în data de 21 decembrie, duminică, pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte Klaus Iohannis.

„Am stabilit programul de lucru şi am făcut o proiecţie şi privind programul de lucru peste două săptămâni. A rămas clar – pe data de 21 decembrie se va întruni plenul Parlamentului, reunit, pentru depunerea jurământului de către preşedintele României”, a precizat, miercuri, secretarul Camerei Marcel Ciolacu, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for.

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului anunţau, marţi, că au decis să solicite Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la momentul la care președintele ales, Klaus Iohannis, poate depune jurământul în plenul Parlamentului, pentru a-și începe mandatul.

Biroul Permanent al Camerei nu a mai aşteptat punctul de vedere al Curţii Constituţionale, luând decizia privind data de 21 decembrie.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a fost întrebat, miercuri, de jurnalişti, la intrarea în sediul instituţiei, când ar trebui să depună jurămantul noul preşedinte. "După Constituţie, mandatul preşedintelui este de cinci ani. Socotiţi şi voi, din 21 decembrie 2009, când se împlinesc cinci ani. 21 decembrie 2014, în mod normal. În Dreptul constituţional, termenele se socotesc pe zile pline. Nu se scade din calcul ziua în care începe şi ziua în care se sfârşeşte. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani", a declarat Zegrean.

"Constituţia spune că preşedintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un preşedinte ar depune jurământul şi celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi?", a continuat el.

De asemenea, întrebat dacă se poate depunerea jurământului de către noul preşedinte să aibă loc în 22 decembrie, Zegrean a spus: "Dacă cineva riscă să lase ţara fără preşedinte, de ce nu".

Cele mai citite

ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Conform...

Piedone nu se poate retrage repede, pentru că se vrea bărbat în toată Firea

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul independent pentru funcția de primar general al Capitalei, dar totuși dependent de vaccin anti-varan, Cristian Popescu – Piedone, vrea să...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă