15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPeștele în bucătăriile de pe glob. Prima bucătărie - cea asiatică (P)

Peștele în bucătăriile de pe glob. Prima bucătărie – cea asiatică (P)

Nicăieri, parcă, nu pare mai autentică întrepătrunderea gusturilor, prospețimea și jocul cu condimentele în farfurie. Asia, tărâm vast și plin de surprize, copleșește prin instinctualitate când e vorba de preparate culinare. Dacă nici peștele nu se simte ca în propriile ape printre mâncărurile asiatice, atunci nu se simte nicăieri.

Oricând poți aduce și tu buăatăria asiatică la tine acasă, cu nuanțele sale de gusturi, cinci la număr, pe care să le combini cu iscusință. Peștele este un prilej bun de a aduce un aer proaspăt meselor cu iz tradițional, fă-ți provizia de conserve Eva hering și condimente și poți trece la treabă. De când nu te-ai mai lins pe degete? O porție de chifteluțe va rezolva dilema. Scurge conservele Eva hering de sucul din interior – e nevoie de 350 grame de pește pentru acest preparat – și toacă mărunt conținutul. Pentru că e sezon de verde, ceapa și pătrunjelul nu vor lipsi din amestec, așa că pregătește câte o lingură cu vârf, poate chiar mai mult, pentru că ele dau aroma. Mai rade puțin ghimbir și niște coajă de lime și amestecă tot ce ai pregătit până acum. Adaugă puțin wasabi, nu mai mult de două "boabe", pentru că are un gust foarte puternic și un albuș de ou. Pentru a lega mai bine compoziția, poți adăuga puțină făină, dar nu te simți obligat! Restul e cum știi deja: se incinge uleiul, se modelează chifteluțele după plac și se prăjesc la foc mediu, apăsând ușor cu furculița pe mijlocul acestora. Dacă iți plac mai crocante, trece-le înainte prin pesmet japonez – panko – va fi plăcerea și mai mare când le vei gusta. După ce sunt rumenite, se scurg pe șervețel și se servesc cu sos de soia amestecat cu suc de lime si zahăr brun. Iar alături, nelipsitul wasabi.

Peștele, un răsfăț al bucătăriilor de pe mapamond

Așa cum e firesc, mărginirea uscatului de mare, ocean sau râuri, aduce după sine o înclinație alimentară spre consumul de pește și fructe de mare. Dacă zăbovești prin Italia sau Franța, o să ai mari șanse să te întâlnești cu renumitele lor preparate, bazate adeseori, pe ceea ce oferă apa mării ca hrană. În Spania se pregătește paella, un preparat pe bază de orez și fructe de mare. În Maroc, vei găsi la orice colț de stradă un tajine cu cartofi și pește. De fapt, în toate țările ce înconjoară Marea Mediterană, peștele este preferat pe grătar sau la cuptor. Mediteraneenii nu se complică atunci când vine vorba de preparare, uleiul de măsline, usturoiul și pătrunjelul fiind mereu ingredientele care pun în valoare cel mai bine platourile cu vietăți de-ale mării. Nici germanii nu se dau în lături de la consumul de pește, dar când vine vorba de adevărați consumatori, atunci aceia sunt scandinavii sau islandezii. Finlandezii prepară o renumită plăcintă de pește, iar norvegienii, perișoare de pește. Și ungurii au în specificul național o supă de pește de Szeged.

Asiaticii și cultul peștelui

Ca și bucătăria mediteraneană, cea asiatică este orientată spre pește și fructe de mare proaspete, produse care sunt lipsite de grăsimi, deci care asigură un regim de viață mai sănătos. Consumul acestor alimente este adânc înrădăcinat în adevăratul spirit culinar asiatic. Pentru asezonare, se folosesc alte produse derivate din animalele marine: sosul de stridii, pastă de creveți, creveți uscați, toate surse de proteine importante penru organism. Thailandezilor, în schimb, le place peștele pregătit pe grătar, servit cu un amestec subțire, cremos, cu aromă dulce-acrișoară.

Bucătăria asiatică se scaldă într-o abundență de arome, de plante și legume. Este o bucătărie rapidă, axată pe preparate din fructe de mare din zona marină, dar și pe consumul de carne în amestec cu legume și tăiței din făină de orez și mâncăruri stropite cu sosuri specifice. Unul dintre renumitele sosuri ale Asiei este chiar cel de pește, o porție de mâncare având nevoie de doar 5-10 picături pentru a desfăta degustătorii. Acest sos se obține din pește de talie mică, amestecat cu sare și lăsat la soare, în butoaie, timp de 6 luni. La final, se extrage grăsimea din el și este îmbuteliat în sticle. Acest sos desăvârșește gustul mâncărurilor cu vită, porc, pește, legume, dar poate fi adăugat și în alte sosuri. 

Cele mai citite

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă