13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPortugalia critică ”aroganța” Uniunii Europene

Portugalia critică ”aroganța” Uniunii Europene

Guvernul socialist al Portugaliei a transmis că nu solicită niciun ajutor financiar Uniunii Europene, reacţionând astfel la declaraţii ale ministrului de finanţe german Wolfgang Schauble care au ridicat tensiunea la Lisabona. Mai mult, portughezii acuză UE de ”aroganţa persistentă şi fără sens”, potrivit Agerpres.

”Portugalia ar comite o gravă eroare dacă nu-şi mai respectă angajamentele şi deci ar avea nevoie să ceară un nou program de ajutor”, avertizase într-o conferinţă la Berlin, în cursul după-amiezii de miercuri, ministrul german, citat de un purtător de cuvânt. 

”Portughezii nu vor un nou program şi nici nu vor avea nevoie de el dacă respectă regulile europene”, adăugase el. 

”Niciun plan de ajutor financiar nu este în studiu„, s-a grăbit să răspundă Ministerul portughez al Finanţelor într-un comunicat, reiterându-şi angajamentul de ‘a scoate Portugalia din procedura pentru deficit excesiv’. 

Mai virulent, Carlos Cesar, preşedintele Partidului socialist, a criticat ”aroganţa persistentă şi fără sens„ căreia ‘i se opun tot mai mulţi cetăţeni europeni’. 

Portugalia şi-a ratat în 2015 obiectivul de a-şi reduce deficitul public sub 3% din PIB, cum cer regulile europene. Umflat de costurile legate de salvarea băncii Banif în decembrie, dezechilibrul atinsese în decembrie 4,4 %. 

Astfel, Portugalia şi Spania riscă să fie primele ţări din zona euro cărora li s-ar aplica o amendă care ar putea ajunge până la 0,2 % din PIB-ul lor. 

Bruxellesul decisese în mai să-şi comunice până în 5 iulie verdictul asupra eventualelor sancţiuni, ceea ce suscitase criticile mai multor conducători europeni, între care şi ale lui Schauble. 

Portugalia a ieşit în mai 2014 dintr-un plan de ajutor internaţional de 78 de miliarde de euro acordaţi cu trei ani înainte de UE şi de FMI în schimbul unei severe cure de austeritate.

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă