16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele CEDO recomandă României măsuri similare celor din Italia, pe problema închisorilor:...

Preşedintele CEDO recomandă României măsuri similare celor din Italia, pe problema închisorilor: eliberarea condiţionată pentru dependenţii de droguri şi alcool, dacă merg în centre de reabilitare. Nu pentru corupție și nu prin grațiere

Preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, a afirmat, la Strasbourg, că numărul proceselor ajunse la Curte din România s-a dublat în ultimul an, multe fiind provocate de condiţiile de detenţie, şi recomandă măsuri legislative, precum cele luate de Italia, unde au fost reduse pedepsele unor deţinuţi, iar altora li s-a comutat sentinţa în arest la domiciliu, cu brăţări de supraveghere.

În discursul său susținut cu ocazia noului an judiciar al CEDO, Raimondi nu a recomandat dezincriminarea unor fapte coneze celor de corupție sau grațierea pedepselor primite cu suspendare, așa cum are intenția să o facă România. Mai mult, între exemplele de clemență recomandate de președintele CEDO s-au aflat cele de reducere a pedepselor pentru consumul drogurilor ușoare și pentru dependenții de alcool, nu cele pentru corupție. Eliberarea din pușcării a dependenților de droguri și alcool era posibilă numai pentru cazurile în care condamnații petrec perioada de probaţiune în centre de reabilitare. 

El a afirmat că numărul cazurilor aflate în judecată a crescut cu 32%, în special din cauza situaţiilor din trei ţări: Ungaria, România şi Turcia.

"În ceea ce priveşte Ungaria şi România, unde numărul cazurilor a crescut cu 95% şi, respectiv, cu 108% în 2016, acestea se referă în principal la condiţiile de detenţie. Sunt cazuri prioritare, pentru că se află sub incidenţa Articolului 3 al Convenţiei (care interzice tortura şi pedepsele inumane – n.r.), dar sunt şi cazuri repetitive, care reflectă probleme sistemice sau structurale şi necesită soluţii luate la nivel naţional", a declarat Guido Raimondi.

Reaminitim că preşedintele Klaus Iohannis a fost, marţi, al CEDO, unde a cerut un punct de vedere din partea preşedintelui CEDO, Guido Raaimondi, (foto, sursa digi24)  în legătură cu chestiunea graţierii şi a condiţiilor din penitenciare, şeful statului precizând că nu se pune acum problema amendării României din acest motiv.  Iohannis a cerut opinii și președintelui  Comisiei de la Veneția. 

Președintele Iohannis  a spus că suma de 80 de milioane de euro invocată ca amendă este rezultatul unui calcul „făcut pe colţul mesei”. Iohannis a adăugat că subiectul graţierii poate fi abordat doar în cadrul unui pachet mai larg de măsuri privind sistemul penitenciar pe care România va trebui să-l implementeze.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă