15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele PE, Martin Schulz, acuzat de nereguli de Macovei și Bodu. Cum...

Președintele PE, Martin Schulz, acuzat de nereguli de Macovei și Bodu. Cum se apără liderul european

Europarlamentarul Monica Macovei îl critică pe președintele PE, Martin Schulz, pentru că ar fi blocat votarea unor prevederi critice despre activitatea sa și a politizat angajările în Parlamentul European, conform Raportului privind descărcarea de gestiune a PE pentru 2012.

Astfel, Schulz a împiedicat votarea unui paragraf din Raportul privind descărcarea de gestiune a PE pentru anul 2012, pentru că acesta îl critica deoarece a ținut la sertar mai mult de 2 luni „un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului”. Același paragraf blocat de Schulz îl critică pentru „întârzierea de trei luni cu care administrația Parlamentului a transmis o citație din partea unei instanțe belgiene celor trei deputați vizați”, scrie Monica Macovei pe blog.

Raportul vorbește și despre politizarea în mandatul lui Martin Schulz, care ar fi facilitat numirea unor persoane apropiate, membri ai cabinetului său, în funcții înalte în administrația Parlamentului European. Raportul se referă la „acapararea politică a unor posturi de conducere și subminarea Statutului funcționarilor”. Unul dintre cei vizați să ocupe postul de director general este Markus Winkler, șeful de cabinet al lui Martin Schulz, care a lucrat pentru acesta din 1996.

Monica Macovei arată că, în acest moment, soluția corectă este blocarea numirilor în posturile de director și director general a celor cinci membri ai cabinetului lui Martin Schulz până la alegerea unui nou Parlament. ”Aceste critici din Raport sunt serioase și pun mandatul socialistului Martin Schulz sub semnul unor abuzuri”, concluzionează europarlamentarul român.

Și europarlamentarul Sebastian Bodu a prezentat scandalul din Parlamentul de la Strasbourg pe contul său de Facebook:

”Scandal în Parlamentul European. Cătălin Ivan s-a făcut degeaba preș în fața lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European.

Într-un gest fără precedent în istoria Parlamentului European, președintele socialist Martin Schulz a dispus pur și simplu scoaterea unui paragraf din textul raportului privind descărcarea de gestiune a acestui for pe anul 2012, în conditiile în care europarlamentarii pot doar depune amendamente pe un text. Acest paragraf prevedea ca membrii comisiei de control bugetar citați de instanțele belgiene să se prezinte pentru a da declarații de martor cu privire la scandalul de corupție care a dus la demisia comisarului maltez pentru sănătate John Dalli. Aceasta după ce Martin Schulz a blocat citațiile timp de doua luni și a decalat audierile din comisia de control bugetar pe același subiect.

Cătălin Ivan, în calitate de raportor principal al raportului privind descărcarea de gestiune a Parlamentului European a acceptat fără să crâcnească această ingerință a lui Martin Schulz, motivul oficial invocat fiind "dreptul președintelui de a declara inadmisibil un text aflat în contradicție cu obligațiile legale ce incumbă instituției cu privire la regulile de confidențialitate", după cum a declarat Armin Machmer, purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului European. Mai mult, Cătălin Ivan nu a fost astăzi prezent la ședința plenară care a votat propriul său raport, fapt de asemenea mai mult decât ciudat, probabil pentru a nu fi pus în situația de a da explicații europarlamentarilor furioși.

Din fericire, plenul Parlamentului European a amânat, cu o majoritate covarșitoare (4 la 1), votul final, pentru ca președintele Parlamentului, dl. Martin Schulz, să prezinte explicații cu privire la ingerința sa abuzivă în activitatea comisiei de control bugetar. Probabil că aceleași explicații va trebui să le ofere și Cătălin Ivan, atunci când se va relua discuția raportului său, în ședința plenară din săptămâna 14-17 aprilie de la Strasbourg”.

Vreau să reamintesc că dl. Martin Schulz nu este doar președintele Parlamentului European ci și candidatul socialist la președinția Comisiei Europene. Pentru a-și maximiza șansele de reușită, acesta a transformat contul de Tweetter al Parlamentului European în propriul său cont, cu tot cu cei peste 60.000 de persoane care îl urmăreau, aceștia devenind automat abonații săi personali”.

În replică, purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului European, Armin Machmer, a precizat pentru România liberă că paragraful 47 a fost declarat inadmisibil de către Schulz pentru că vine în contradicție cu obligațiile legale privind confidențialitatea. 

”Paragraful 47 a fost declarat inadmisbil de președinte, întrucât este în contradicție cu obligațiile legale ale instituției
privind regulile de confidențialitate și deciziile luate de corpul parlamentar competent (Conferința Grupului Politic al Președinților); după consultări cu Direcția Juridică, raportul realizat de OLAF nu a putut fi făcut public mai devreme, în lumina unei obligații legale de a nu afecta și periclita procesul juridic în desfășurare în Malta. „Indignarea morală” manifestată acum de „cercuri de interese” este cu atât mai surprinzătoare cu cât comitetul de control al bugetului a fost informat despre proceduri prin intermediul președintelui. Mai exact, președintele comitetului, domnul Theurer, a avut acces deplin atât la raportul OLAF, cât și la raportul comitetului de supraveghere OLAF, aflat încă de la început în acord cu înțelegerea încheiată între Direcțiile Juridice ale Comisiei și Parlamentului”, se arată în poziția trimisă redacției. 

De asemenea, Martin Schulz respinge și acuzațiile cu privire la folosirea poziției sale în scopuri electorale, arătând că face o distincție clară și practică între poziția sa ca președinte al PE și calitatea sa de candidat. Și acuzațiile privind nereguli la angajarea de personal au fost respinse în răspunsul trimis redacției noastre, purtătorul de cuvânt al lui Martin Schulz arătând că au fost respectate toate procedurile prevăzute legal.

Până la închiderea ediției, eurodeputatul Cătălin Ivan nu a putut fi contactat și nici nu a răspuns la sms-ul prin care îi solicitam un punct de vedere. Nici pe blogul personal sau pe pagina de Facebook, europarlamentarul nu a făcut vreun comentariu legat de acest subiect.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă