18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPrimul satelit plasat pe orbită pentru o bancă

Primul satelit plasat pe orbită pentru o bancă

Lansatorul european Ariane 5 a pus pe orbită doi sateliţi de comunicaţii, 'Echo Star XVIII' pentru operatorul Dish Network şi 'BRIsat' pentru banca indoneziană Rakyat Indonezia, a informat Arianespace, compania care comercializează lansarea de rachete europene, citată de agenţia France Presse (AFP). 

Racheta a decolat sâmbătă de la Centrul spaţial din Guyana Franceză, de la Kourou, la ora locală 18:38 (21:38 GMT). 

În timpul acestei a treia lansări a anului 2016 şi a 230-a din cadrul 'familie' Ariane, lansatorul a traversat un mic strat noros, fenomen frecvent în timpul sezonului ploios, continuându-şi cursa în spaţiu sub privirile a două mii de spectatori care au urmărit evenimentul din locurile speciale de observare de la baza spaţială de la Kourou, a declarat un jurnalist AFP, citat de Agerpres. 

La 29 de minute după decolare, lansatorul a pus pe orbită satelitul 'Echo Star XVIII' proiectat pentru a oferi timp de 15 ani servicii de teledifuzare în direct pentru Statele Unite, Alaska şi Hawaii, în numele companiei americane Dish Network. 

La 49 de minute după decolare, Ariane 5 a pus pe o orbită de transfer geostaţionar satelitul 'BRIsat', primul satelit de telecomunicaţii din lume dedicat unei instituţii financiare, Bank Rakyat Indonesia, care are 53 de milioane de clienţi din arhipelagul indonezian, potrivit Arianespace. 

Ariane 5 a stabilit cu această ocazie un record de greutate transportată în spaţiu, cu 10 tone şi 730 de kilograme la lansare, 6,3 tone pentru 'Echostar XVIII' şi 3,5 tone pentru 'BRIsat', plus câteva sute de kilograme de echipamente. Recordul precedent fusese de 10 tone şi 500 de kilograme. 

"Vom continua să îmbunătăţim competitivitatea globală a Ariane 5, înainte de a pune în serviciu Ariane 6", a declarat Stéphane Israel, preşedinte director general al Arianespace, pentru invitaţii la lansare. 

Cei doi sateliţi lansaţi sâmbătă de Ariane 5 au fost construiţi de compania americană Space Systems Loral. 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă