25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialProcuror, colaborator al Securității cu numele conspirativ "Marius". A turnat ce spuneau...

Procuror, colaborator al Securității cu numele conspirativ “Marius”. A turnat ce spuneau și făceau tinerii în baruri

Procurorul Iulian Preda de la Parchetul Dâmbovița a fost descoperit că în tinerețe, pe când era electrician, a colaborat cu Securitatea, unde îi turna pe tinerii fără ocupație care frecventau  baruri, videoteci, ceainării și criticau regimul comunist.

El a fost trimis în judecată deoarece în două declarații pe propria răspundere a susținut cu NU a colaborat cu Securitatea. Însă, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și apoi instanța de judecată l-au declarat colaborator al Securității ca poliție politică. Cel mai probabil va fi dat afară din magistratură (dacă nu cumva își dă demisia) și riscă și condamnare.

Intre 1986-1987, se plimba prin baruri, ceainării, videoteci pentru a-i descoperi și denunța pe tinerii  fără ocupație care aveau  "atitudini potrivnice regimului comunist și încălcarea unor drepturi fundamentale". Numele său conspirativ a fost "Marius", se susține în motivarea instanței care l-a declarat colaborator al Securității.

În baza documentelor CNSAS, a hotărârii judecătorești definitive și a declarațiilor false pe care le-a dat la CSM pentru a ocupa funcții de conducere în magistratură, procurorii de la  Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă  Înalta Curte de Casație și  Justiție l-au trimis în judecată pentru două infracţiuni de fals în declarații.  

Procurorul- turnător la Securitate a vrut să fie șef la Parchete

Declarațiile false le-a dat când s-a înscris la concursuri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit anchetatorilor, în calitate de procuror, " Preda Iulian a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 16 aprilie – 6 iulie 2010, fiind admis pentru funcția de prim – procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, precum și la concursul organizat în perioada 22 martie  – 19 iunie 2013, în urma căruia a fost admis  pentru funcția de prim – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, inculpatul Preda Iulian  a depus (…)  declarații întocmite pe propria răspundere din care  rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declarațiile fiind date în vederea producerii unor consecințe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcții de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securități".  

Prin sentința civilă pronunțată în anul 2013 de Curtea de Apel București – Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal,  devenită irevocabilă prin decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în 2015, s-a constatat însă că procurorul Iulian Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securității (în accepțiunea prevăzută de art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii).

Ca tânăr electrician, își vâna victimele pe care să le toarne la Securitate 

Potrivit probatoriului,  Iulian Preda era, în anul 1986, electrician la Combinatul de Oțeluri  Speciale Târgoviște și a semnat un angajament de colaborare cu organele de Securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ ”Marius”, informații referitoare la ”mediul tinerilor fără ocupație, care frecventează baruri, ceainării, videoteci și se pot angrena în activități necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securității statului”.

În dosarul de rețea din arhiva fostei Securitați, avându-l ca titular pe Iulian Preda, au fost identificate șase note informative olografe scrise și semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 – 1987) și care, potrivit notei de constatare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, se circumscriu celor două cerințe legale pentru a putea fi reținută calitatea de colaborator al fostei Securități: denunțarea unor atitudini potrivnice regimului comunist și încălcarea unor drepturi fundamentale.

Pe baza notei de constatare a CNSAS, în anul 2012 a fost sesizată Curtea de Apel București. Sentința pronunţată a stabilit calitatea de colaborator, confirmată ulterior și de instanța de recurs de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcția de procuror a lui Iulian Preda, care activa începând cu data de 1 iunie 2016 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.

Foto: gazetadambovitei.ro

Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...
Ultima oră
Pe aceeași temă