15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialInterdicție la pescuit. Poliția a confiscat peste 500 de kilograme de pește....

Interdicție la pescuit. Poliția a confiscat peste 500 de kilograme de pește. Până când nu se poate pescui

Peste 500 de kilograme de peşte, plase de pescuit şi obiecte folosite pentru pescuit au fost ridicate de poliţiştii Deltei Dunării, în vederea confiscării, în urma unor acţiuni desfăşurate în judeţele Tulcea și Galați.  

Potrivit poliției, în perioada 10- 28 aprilie, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Poliţie ,,Delta Dunării” au efectuat 36 de acţiuni şi controale, pe raza judeţelor Tulcea și Galați, pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost constatate 28 infracţiuni, dintre care 24 la O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, 3 prevăzute de Legea nr. 191/2003– privind infracțiunile la regimul transportului naval şi una prevăzută de alt act normativ, fapte de comiterea cărora sunt bănuite 26 de persoane.

De asemenea, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării, 536 de kg. de peşte, 11 ambarcaţiuni, 10 motoare de ambarcaţiuni, 45 de setci monofilament (în lungime totală de  peste 2.3 km.), 12 plase de pescuit tip avă (în lungimea totală de 460 de m.) şi 9 vintire de Dunăre, în valoare totală de 62.750 de lei.

Prohibiția este stabilită prin „Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″, publicat în Monitorul Oficial, din 10 februarie 2016,

Până la 15 martie a fost interzis pescuitul la știucă. Pentru celelalte specii(crap, caras, plătică ș.a) prohibiția a început la 10 aprilie 2016.

Potrivit actului normativ, „se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 10 aprilie – 8 iunie, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 10 aprilie – 24 mai”. De asemena, se interzice pescuitul pe râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 10 aprilie – 8 iunie. Pentru aceeași perioadă este interzis pescuitul în faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. În Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie, în perioada 1 aprilie – 8 iunie a.c.

În cazul speciilor protejate pescuitul este interzis tot anul. Astfel, sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă) pot fi pescuiți doar în scop ştiinţific şi pentru programele de populare a Dunării sau de dezvoltare a acvaculturii. Pietrarul, ghiborţul de râu, cernuşca, şalăul vărgat, aspretele, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, lostriţa, mihalţul şi caracuda, precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în regelemntările privind regimul ariilor naturale protejate, sunt interzise la pescuit tot timpul anului. Coregonul, păstrăvul de mare (somonul de Marea Neagră) și lipanul nu pot fi pescuiți. La păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, pescuitul este interzis din 10 februarie, până la 30 aprilie, şi apoi, din 15 septembrie, până pe 31 decembrie 2016.

Legea mai arată că, pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, este prohibiție în perioada 28 aprilie – 9 mai inclusiv; pe Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238 , este interzis pescuitul în perioada 2 mai – 22 mai; pe Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, nu se poate pescui în perioada 13 mai – 11 iunie. La scrumbie: pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43,este prohibiție  pe o durată de 12 zile, în perioada 28 aprilie – 9 mai; pe Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, nu se poate pescui pe o durată de 21 de zile, în perioada 2 mai – 22 mai; c) pe Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, este interzis pescuitul pe o durată de 30 de zile, în perioada 13 mai – 11 iunie.

Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă