18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect de trei milioane de euro, pentru extinderea Deltei la Mahmudia

Proiect de trei milioane de euro, pentru extinderea Deltei la Mahmudia

Un proiect de peste trei milioane de euro a făcut posibilă extinderea Deltei Dunării în zona localității Mahmudia, zona Carasuhat. În ultimii ani ai  regimului comunist, zona a fost transformată în teren agricol. Pentru refacerea zonei au fost necesari 80 de milioane de metri cubi de apă, pe o suprafață de aproape o mie de hectare, potrivit Digi24.

Imediat după crearea canalelor şi indiguirea zonei, au apărut primele stoluri de gâște sălbatice, lebede şi stârci. Anul trecut, terenul era plin cu mărăcini. Păsările, peștii și animalele au dispărut din zonă, între 1994 și 2004, din cauza lipsei de apă, care a dus la izbucnirea unui focar de antrax. Noul proiect va permite refacerea ecosistemului.

„Va fi o mare acumulare de apă, peste 80 de milioane de metri cubi de apă, va fi o decantare naturală a apei care va preveni colmatarea celorlalte canale din Deltă, care, acum sunt colmatate în proporție de 50%. Asta cred că va rezolva viitorul celorlalte zone din stânga canalalui Litcov”, a declarat managerul de proiect, Gheorghe Demidov.

Proiectul este unul pilot. Mai multe primării din Tulcea au solicitat deja renaturarea unor zone similare.

 „Vorbim de o valoare de circa 3 milioane de euro, finanţaţi de UE şi prin care se obţine o zonă renaturată de circa 900 de hectare, zonă în care se va reface un habitat, un mozaic de habitate acvatice şi terestre. Vom avea şi zone neinundabile plantate cu sălcii şi zone inundate, propice pentru cuibăritul păsărilor şi hrănirea dar şi pentru instalarea unor populaţii de peşti care o să constituie o atracţie foarte plăcută a vizitatorilor localităţii Mahmudia şi nu numai”, a declarat guvernatorul Administrației Rezervația Biosferei Deltei Dunării, Grigore Baboianu.

Mii de hectare din Deltă au fost transformate în teren agricol, la începutul anilor ’80, în urma unei decizii luate de Nicolae Ceauşescu. Solul nu a fost , însă, bun pentru culturi, astfel că terenurile au fost lăsate în paragină.  

 

Cele mai citite

Ministrul Justiției anunță că Paul al României a fost arestat preventiv în Malta

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că Paul al României, condamnat în dosarul „Ferma Băneasa” la trei ani şi patru luni de închisoare cu...

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă