12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialProtest inedit față de protocolul dintre BOR și Ministerul Educației

Protest inedit față de protocolul dintre BOR și Ministerul Educației

Societatea civilă a început să ia atitudine față de protocolul semnat între Biserica Ortodoxă și Ministerul Educației cu privire la predarea religiei în scoli. Tot mai multe persoane se declară nemulțumite de încheierea acestui protocol. Astfel, pe Facebook au apărut numeroase fotografii în care cei nemulțumiți afișează mesaje prin care contestă acordul cu BOR.

Imaginile pot fi găsite cu ajutorul hashtag-ului #ScoalaNuBiserica sau pe paginile numeroaselor grupuri care militează pentru laicitatea statului și implicit impotriva predării religiei în scoli. Iată mai sus câteva dintre aceste imagini, preluate de pe pagina Religie vs. Știință.

Pe de altă parte, numeroase asociații care sprijină docmele ortodoxe, cum ar fi, de exemplu, Coaliția pentru Familie, salută semnarea documentului menționat.

Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat în urmă cu o săptămână un protocol de colaborare care vizează predarea religiei în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar.

Protocolul stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase. Programele şcolare pentru disciplina religie – cultul ortodox vor fi elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi sunt aprobate potrivit legii, iar manualele de religie – cultul ortodox vor fi avizate de Patriarhia Română şi se aprobă conform legii.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă