25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPutin, sigur de victorie în relaţiile cu Europa

Putin, sigur de victorie în relaţiile cu Europa

Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg şi-a început lucrările. Este o întâlnire anuală a marilor şefi de companii şi decidenţi ruşi şi străini.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participă la Forumul economic de la Sankt Petersburg şi, cu toate că Bruxellesul a precizat că vizita nu are legătură cu viitorul sancţiunilor contra Rusiei, Moscova nu-şi ascunde mulţumirea. Jean-Claude Juncker este primul oficial al UE care vine în Rusia după martie 2014, un semnal politic privind voinţa europeană de a relua legăturile cu Rusia.

De doi ani, de când au fost impuse  sancţiuni ca urmare a anexării Crimeii, prezenţa oficialilor europeni a fost sporadică. Dar în acest an, mai multe personalităţi europene şi-au anunţat prezenţa la eveniment, între care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Potrivit analiştilor, politica lui Putin de a atrage unele state considerate „verigi slabe“ pentru a influenţa politica UE îşi arată roadele şi participarea oficialilor europeni la Forum este un exemplu.

Potrivit Kremlinului, preşedintele Vladimir Putin a petrecut o bună parte a săptămânii trecute pregătindu-se pentru Forumul economic mondial de la Sankt Petersburg, alocând mai mult timp decât cel pe care îl consacră pentru Direct Line, sesiunea sa anuală de răspunsuri în direct la televiziune. Intenţia liderului de la Kremlin este de a folosi Forumul pentru a celebra revenirea vecinilor europeni şi a investitorilor occidentali după doi ani de sancţiuni şi ostilitate. Pentru el, scrie Financial Times, cei mai importanţi participanţi sunt Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, care a decis să ia cuvântul la Forum şi să se întâlnească cu Putin, în pofida criticilor unor state membre ale UE, şi premierul italian Matteo Renzi. Responsabilii ruşi speră ca Forumul din acest an să marcheze o turnură în relaţiile Rusiei cu Europa. Organizatorii declară că se aşteaptă la revenirea la Forum a unor şefi de mari societăţi multinaţionale. Având în vedere participarea oficialilor europeni, presa fidelă Kremlinului scrie deja că „cifrele confirmă că este imposibilă o politică de izolare contra Rusiei“.

Deşi Kremlinul este prudent să nu apară triumfant, responsabilii ruşi sunt din ce în ce mai încrezători că UE va începe „diluarea“ sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii şi pentru rolul său în conflictul separatist din estul Ucrainei. Un înalt responsabil rus preciza:  „vedem că în Europa este în creştere înţelegerea faptului că suntem parteneri naturali şi este contra intereselor lor să se distanţeze artificial de noi pentru că aşa le-au spus americanii“.

Dezbină şi câştigă

Sunt cunoscute încercările regimului Putin de a provoca disensiuni între americani şi europeni, ca şi cele de a exploata diviziunile politice dintre europeni pentru propriile scopuri. De doi ani, Europa a rămas unită asupra sancţiunilor în faţa ţărilor care cer măsuri mai puţin severe sau chiar anularea lor, ca Grecia, Ungaria şi Italia. UE urmează ca în următoarele săptămâni să decidă prelungirea sau nu a sancţiunilor cu şase luni. Ambianţa este pe cale să se schimbe şi decizia UE este din ce în ce mai incertă. În Germania, cancelarul Angela Merkel se confruntă cu o presiune crescândă pentru ameliorarea sancţiunilor din partea partenerilor social-democraţi ai coaliţiei sale, care au susţinut politica de apropiere de Moscova. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, care este şi vicecancelar, şi colegul său de partid, Frank-Walter Steinmaier au declarat public că sunt pentru o ameliorare a politicii sancţiunilor. Linia lui Steinmeier este susţinută cu putere de industria germană care cere „o etapă spre ieşirea“ din regimul sancţiunilor. Grecia şi Italia fac parte din verigile slabe care nu sunt ostile ridicării sancţiunilor, dar nu vor să rupă solidaritatea europeană. 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă