11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPutin vrea să interzică ONG-uri şi firme străine "indezirabile"

Putin vrea să interzică ONG-uri şi firme străine “indezirabile”

Puterea de la Moscova plănuieşte adoptarea de noi măsuri represive împotriva străinilor ale căror activităţi sunt considerate "indezirabile" din motive de securitate naţională, relatează BBC News online.

Deputaţii ruşi au adoptat un proiect de lege privind interzicerea unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) şi a unor firme străine "indezirabile", un termen lăsat deschis interpretării.

Potrivit unei legi din 2012, ONG-uri ruseşti cu legături în politică şi finanţate din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca "agenţi străini", o expresie folosită în trecut pentru spioni.

Proiectul de lege este iniţiat de partidul lui Putin, care domină ambele Camere ale Parlamentului de la Moscova

.Potrivit textului din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), procurorii şi Ministerul de Externe urmează să decidă dacă o organizaţie sau firmă străină este sau nu "indezirabilă".

Un străin declarat "indezirabil" riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (peste 8.840 de euro) şi până la şase ani de închisoare.

Proiectul a fost adoptat în a doua lectură, vineri, de către Duma de Stat.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă de a treia lectură, să fie aprobat de Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) şi să fie promulgat de preşedintele Putin.

Iniţiativa apare în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, care a impus sancţiuni în contextul conflictului din Ucraina.

Într-un comentariu cu privire la proiectul de lege, cotidianul Moskovski Komsomoleţ scrie că eticheta "indezirabilă" poate fi aplicată oricărei organizaţii străine "comerciale ori non-profit".

Organizaţii precum Medecins Sans Frontieres (MSF), Amnesty International (AI), Greenpeace, Reporteri fără frontiere (RSF) şi Transparency International (TI) "sunt cu siguranţă ameninţate", consideră ziarul.

Noua lege este o "armă" care poate să fie folosită "data viitoare când relaţiile (Rusiei) cu Occidentul escaladează ori sub influenţa coşmarului paranoic «anti-Maidan»", scrie publicaţia, referindu-se la temerile Kremlinului faţă de o eventuală revoltă populară împotriva Guvernului, similară celei din Ucraina.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă