15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Pavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova a desemnat, vineri după-amiaza, un nou candidat la funcţia de premier, Pavel Filip, după ce candidatul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti s-a retras. În aceste condiţii, Timofti a semnat decretul pentru desemnarea noului candidat, informează Unimedia.

Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare. 

Citeşte şi: R. Moldova: Ion Păduraru renunţă la funcţia de premier desemnat

„Sunt conştient de perioada deloc uşoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulţumesc mult preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioada cât mai scurtă’, a spus Filip, în timpul unui briefing de presă susţinut alături de Nicolae Timofti. 

Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc. 

În prima parte a zilei de vineri, majoritatea parlamentară i-a prezentat preşedintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exerciţiu al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip. 

Citeşte şi: R. Moldova: PPEM, în favoarea alegerilor anticipate

Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcţia de premier, candidatul desemnat joi seara de preşedintele Timofti, Ion Păduraru, a anunţat că şi-a retras candidatura. ”În dimineaţa acestei zile, şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară’, a spus Păduraru. 

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi componenţei guvernului. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă