11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialReacţia lui Tismăneanu vizavi de declaraţiile preşedintelui

Reacţia lui Tismăneanu vizavi de declaraţiile preşedintelui

Vladimir Tismăneanu, autorul raportului în baza căruia Traian Băsescu a condamnat comunismul, exprimă rezerve faţă de stilistica exprimării şefului statului faţă de Regele Mihai, dar remarcă derapaje în dezbaterea pe subiect, preşedintelui fiindu-i atribuite “fraze şi atitudini care nu-i aparţin”, scrie Mediafax.

“Ca profesor de ştiinţe politice şi istoric al comunismului îmi exprim rezervele faţă de stilistica exprimării”, afirmă Tismăneanu, într-o declaraţie acordată postului public de radio.

Pe de altă parte, politologul Vladimir Tismăneanu, care se defineşte “om de stiinţă” şi exprimă în scris “ceea ce are de spus pe subiecte istorice”, refuză să comenteze “logica politică” folosită de Băsescu atunci când a făcut respectivele afirmaţii.

“Între logica academică şi cea politică există diferenţe, şi nu sunt în poziţia să o judec pe cea de-a doua”, spune Tismăneanu.

Acesta remarcă totuşi “numeroase derapaje” în dezbaterea pe acest subiect şi susţine chiar că lui Băsescu îi sunt atribuite “fraze şi atitudini care nu-i aparţin”.

“Observ însă că în discuţia publică pe acest subiect s-au înregistrat de acum numeroase derapaje, preşedintelui Traian Băsescu fiindu-i atribuite fraze şi atitudini care nu îi aparţin”, apreciază profesorul Tismăneanu în declaraţia acordată postului public de radio.

Vladimir Tismăneanu a conchis spunând că poziţia sa pe acest subiect este cea exprimată în documentul în baza căruia, în 2006, preşedintele Băsescu a condamnat în Parlament regimul comunist din România.

“Pentru mine sunt importante opiniile oficiale ale preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului, în decembrie 2006, care, fără îndoială, rămân valabile şi la acest moment. Poziţia mea pe acest subiect este cea exprimată în raportul final al Comisiei prezidenţiale pe care am condus-o”, a afirmat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost “un act de trădare”, el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă