12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, ARESTAT preventiv, în dosarul...

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, ARESTAT preventiv, în dosarul incendiului din Colectiv

UPDATE 20.30: Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis Tribunalul București.  

Procurorii DNA, cer, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone și a două angajate din Primărie, în dosarul incendiului din Colectiv, pentru abuz în serviciu și fals intelectual. 

Astfel, Piedone este acuzat că, în calitate de primar, în 14.01.2015, a eliberat acordul de funcţionare şi, în 14.01.2015, a eliberat autorizaţia de funcţionare pentru spaţiul situat în Bucureşti str. Tăbăcarilor nr.7 Parter, C15, Corp B, Sector 4 , pentru clubul Colectiv.  ”Pe baza acestor acte de autoritate administrativă, SC Colectiv Club SRL a desfăşurat activităţi de alimentaţie publică – respectiv bar şi alte activităţi de servire a băuturilor alcoolice, deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, arată procurorii DNA. 

Acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL au fost întocmite de către Ganea Luminiţa Larisa din cadrul Serviciului autorizări comerciale, şi au fost avizate de către Iofciu Aurelia, în calitate de şef al aceluiaşi serviciu, iar inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de primar a autorizat funcţionarea clubului. 

Astfel, arată DNA, cei trei inculpaţi, ”în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cunoscând că, sunt încălcate condiţiile legale de funcţionare şi – au asumat încălcarea legii şi au 4 emis autorizaţia pentru SC Colectiv Club SRL, asumându-şi consecinţa funcţionării clubului în condiţii de nesiguranţă publică. Prin faptele celor 3 inculpaţi s-a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti şi s-a creat pentru reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. posibilitatea desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică şi obținerea unui folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei”. 

 

Procurorii anticorupție atrag atenția că Primăria nu ar fi trebuit să acorde avizele de funcționare a clubului doar în baza declarației pe proprie răspundere a patronilor clubului, întrucât legea prevedea ca solicitanții să aducă acte doveditoare că localul îndeplinea condițiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifica in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.)

”Beneficiarul a depus cererea şi documentaţia în 6 noiembrie 2014, atât pentru acord de funcţionare cât şi pentru aviz de funcţionare când erau în vigoare dispoziţiile Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006. În conformitate cu aceste dispoziţii legale, declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului nu mai putea fi efectuată în referire la : ,,îndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de legislaţia specifica in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.)' aşa cum prevedeau bunăoară dispoziţiile legale din 2004 . Deci, o eventuală declaraţie pe proprie-răspundere nu mai putea să fie luată în considerare de autorităţile competente să elibereze autorizaţia de funcţionare în anul 2015, deoarece din anul 2007, pentru avizul PSI, solicitanţii aveau obligaţia legală să aducă acte doveditoare, prevederile Legii nr.159/ 2007 fiind exprese”, se arată în referatul procurorilor, prin care cer arestarea preventivă a celor trei.

Prin avizele date de Primărie, toate persoanele care au mers la club și cei care lucrau acolo și-au pus în permanență viața în pericol. ”Consecinţa acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de funcţionari publici ai Primăriei 9 Sector 4 Bucureşti, rezultă şi din faptul că SC Colectiv Club SRL a funcţionat, deşi protecţia la foc a vieţilor omeneşti în principal şi a bunurilor în subsidiar nu era asigurată”, arată DNA. 

39 de persoane au murit, iar 107 sunt în continuare internate în stare gravă și critică în spitalele din București, Olanda și Austria, în urma incendiului produs vinerea trecută, în clubul bucureștean Colectiv. Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcția de primar miercuri, la presiunea protestatarilor, și declara atunci că are doar o vină morală. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă