20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialReformă constituţională în Algeria. Care sunt principalele dispoziţii

Reformă constituţională în Algeria. Care sunt principalele dispoziţii

O reformă a Constituţiei a fost votată, duminică, în Parlamentul algerian, cu o majoritate covârşitoare şi împotriva criticilor opoziţiei, potrivit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Principala dispoziţie limitează numărul mandatelor prezidenţiale la două, o prevedere eliminată anterior chiar de Bouteflika, aflat la putere de 17 ani. Abdelaziz Bouteflika, acum în vârstă de 78 de ani şi slăbit de boală, a fost ales pentru prima dată în 1999, apoi reales pentru încă trei mandate, trezind suspiciuni că urmăreşte să rămână preşedinte pe viaţă. Conform noilor prevederi, el va putea totuşi candida pentru un nou mandat de 5 ani în 2019. Abdelaziz Bouteflika a fost văzut rareori în public după realegerea sa în 2014, după ce un an mai devreme suferise un atac vascular cerebral. 

Constituţia revizuită le interzice algerienilor cu dublă cetăţenie accesul în funcţii de înaltă demnitate publică, o măsură care nemulţumeşte numeroasa comunitate franco-algeriană, estimată la sute de mii de persoane. O altă dispoziţie importantă prevede recunoaşterea limbii berbere, tamazight, drept limbă oficială, după o luptă de o jumătate de secol a acestei populaţii. 

În preambulul Constituţiei este introdusă păstrarea “politicii de pace şi de reconciliere naţională”, aplicată de Bouteflika pentru a pune capăt “tragediei naţionale”, formulă ce desemnează războiul civil din anii 1990, soldat cu 200.000 de morţi. 

Textul adoptat duminică face posibilă modificarea anumitor puncte din Constituţie în eventualitatea, de pildă, a cuceririi puterii politice de către o majoritate islamistă. 

În 1992, armata a anulat procesul electoral încheiat cu victoria zdrobitoare a Frontului Islamic (FIS, dizolvat), care se angajase să abolească democraţia şi să instituie o republică islamică, aruncând ţara într-un război civil sângeros. 

După adoptarea noii Constituţii, prim-ministrul Abdelmalek Sellal a salutat aceste ‘reforme politice radicale’ şi un preşedinte ‘arhitect al noii Republici algeriene’, în timp ce fostul premier Ali Benflis, învins de două ori în alegeri de Bouteflika, a denunţat ‘o lovitură de forţă constituţională’, menită doar ‘să rezolve problemele regimului politic la putere, nu problemele ţării’. 

Revizuirea Constituţiei a intervenit la doar câteva zile după dizolvarea de către preşedinte a Departamentului Informaţiilor şi Serviciilor (DRS), considerat ‘stat în stat’, cu puteri de poliţie politică denunţate constant de opoziţie. DRS a fost înlocuit cu noi structuri plasate sub autoritatea directă a preşedinţiei. 

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...
Ultima oră
Pe aceeași temă