19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialReșița rămâne fără universitate

Reșița rămâne fără universitate

Negocierile dintre Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița ar putea duce la formarea unei universități regionale a Banatului.

Scandalurile de corup­ție care au vizat în această vară pro­fesorii Univer­sității „Eftimie Murgu“ din Reșița au agravat criza de imagine și cea financiară cu care se confruntă această instituție de învățământ supe­rior. Reducerea numărului de studenți, cauzată de declinul demografic, dar și de numărul tot mai mic de elevi care pro­movează examenul de baca­laureat, au reușit să dea lovi­tura de grație universității din capitala Banatului Montan. Conducerile Universității de Vest din Timișoara și Uni­ver­sității ”Eftimie Murgu” din Reșița vor începe chiar în această săptămână negocierile de fuziune.

Modelul care va inspira procesul de fuziune univer­sitară din Banat este cel prin care au trecut deja Univer­sitatea Tehnică din Cluj-Napoca și ­Universitatea de Nord din Baia Mare și care este considerat un succes.

”Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) studiază cu maximă seriozitate și aplecare posibilitatea unei preluări printr-o fuziune prin absorbție a Universității «Eftimie Murgu» (UEM) din Reșița. O asemenea transformare organizațională trebuie făcută cu profesionalism managerial și atenție la detalii”, spun reprezentanții universității timișorene.

Ei adaugă că principalele provocări pe care vor trebui să le învingă procesul de fuziune dintre cele două universități bănățene vor fi, în mare, pro­blemele cu care s-au confruntat membrii echipei care au finalizat procesul de unificare dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Nord din Baia Mare, respec­tive conservatorism defensiv, slaba participare a autorităților locale și tentația de a reveni la starea de lucruri care exista înainte de fuziunii.

La rândul său, rectorul UEM, Doina Frunzăverde, care este soția președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a declarat că fuziunea a devenit soluția care se profilează cel mai clar pentru salvarea învățământului uni­ver­sitar la Reșița, în condițiile în care, până acum, Primăria Reșița a fost singura instituție publică ce și-a manifestat spri­jinul pentru păstrarea uni­versității reșițene ca structură independentă. Însă administrația publică locală nu poate aloca bani pentru funcționarea universității, ci se poate implica, de exem­plu, în rezolvarea unor pro­bleme logistice, cum ar fi sub­venționarea transportului în comun al studenților din capitala Banatului Montan. În opinia profesorului Doina Frunzăverde, pentru revi­talizarea universității reșițene ar fi nevoie de circa patru milioane de lei, bani pe care ar trebui să îi aloce Guvernul.

Însă sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, mai spune Doina Frunzăverde, citată de InfoCS.ro.

În ce formă va fi păstrat învățământul superior la Reșița

Invocarea fuziunii dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Nord din Baia Mare sugerează faptul că modelul de unificare a universităților bănățene va permite păstrarea unor forme de învățământ superior la Reșița.

Cel mai probabil, actua­lele programe de studii la nivel de licență vor fi menținute și chiar diversificate, așa cum s-a întâmplat în Baia Mare. În anumite domenii, cum ar fi studiile inginerești, care, în prezent, nu se regăsesc în programele UVT, structura de învățământ superior din Reșița va prelua și conducerea pro­gramelor de cercetare. În alte domenii, programele maste­rale, doctorale și de cercetare științifică vor fi concentrate la Timișoara.

În prezent, UVT are 11 facultăți și constituie unul dintre pilonii de bază ai învățământului univer­sitar timișorean. Univer­sitatea a luat ființă în anul 1962. Timișoara are nouă universități, de stat sau private, iar în prezent este cel de-al patrulea mare centu universitar din România, după București, Cluj și Iași. Pe de altă parte, UEM are trei facultăți. Învățământul supe­rior în Reșița datează din anul 1971, când în oraș a luat ființă Institutul de Subingineri, care funcționa în subordinea Insti­tutului Politehnic din Timi­șoara.

Din anul 1990, acest Insti­tut s-a transformat în Facultatea de Inginerie. În anul 1992, această facultate a devenit fondatoarea Universității „Eftimie Murgu“ din Reșița, care a început cu două facultăți și are în prezent trei astfel de structuri.  

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă