18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialReţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan

Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan

Una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiţionale, care nu lipseşte de pe mesele românilor de 1 Decembrie, este fasolea cu ciolan afumat. 

Reţeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată şi este considerată de soldaţi cea mai gustoasă mâncare de la popotă. Aceasta se pregăteşte în cantităţi mari, într-un cazan, şi se serveşte cu murături şi cu un pahar de ţuică alături.

Ingrediente:

1 ciolan afumat

500 g fasole boabe

1 pahar suc de roşii

1 foaie de dafin

pătrunjel verde

sare şi piper

Mod de preparare:

Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa şi se pune altă apă caldă. Operaţiunea se mai repetă o dată.

Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se depărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar de suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul. 

Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă