Rețeta de ”supă de ceai” este specifică zonei Banatului. Prima menționare a acestei rețete vechi bănățene cu numele ”Suppa de the” a fost în ”Reţetarul Culinar al lui Petru Lupulov din 1857”. Rețeta este ușor de pregtătit.
Ingrediente:
1/2 l lapte sau smântână
Un cub de zahăr și
Patina vanilie (esență sau zahăr vanilat)
6-7 linguri mici cu frunze de ceai
3-4 ouă
Mod de preparare:
Într-o jumătate de liru de lapte ori de smântână se pun 6 – 7 linguri mici cu frunze de ceai, un cub de zahăr şi nişte vanilie și se lasă la fiert.
Apoi se amestecă bine cu puţin lapte cald trei-patru gălbenuşe de ouă, se toarnă în lapte/ smântână şi se strecoară totul printr-o sită deasă pentru a reţine frunzele de ceai.
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Secretele bucătarului:
Dacă se folosește smântână la prepararea supei, se pune totul la fiert cu grijă ca să nu se topească smântâna.
Pentru a putea strecura supa mai ușor, se folosesc fruze de ceai intregi sau taiate in bucati mai mari în loc de ceai la pliculețe
Mod de servire:
Serveşte supa cu bucăți de pâine prăjită.
Tradiții culinare:
Rețeta veche din Banat “Supa de ceai” a fost obținută de la Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro) din Caransebeș, Județul Caraș-Severin (Banat) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”. Campania, derulată de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu branduri Gold Maya și Heinner, îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.