16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialRiviera franceză, cu Michael Caine și Steve Martin

Riviera franceză, cu Michael Caine și Steve Martin

Stațiunile de pe Coasta de Azur sunt din ce în ce mai căutate de români, însă unele dintre acestea nu au fost descoperite încă. Să le cunoaștem împreună, pentru o vară ca-n filme!

Considerată una dintre cele mai bune 100 de comedii ale tuturor timpurilor de către revista Time Out London, pelicula „Dirty Rotten Scoundrels” (1988) spune povestea a doi escroci care încearcă să stoarcă 50.000 de dolari de la o tânără americancă foarte bogată.

Lawrence Jamieson (Michael Caine) este aristocratul britanic stilat, deținătorul unei vile somptuoase pe riviera franceză și care își menține un standard ridicat de viață pe banii femeilor pe care le cucerește. Așadar, este sigur mereu că va obține ceea ce-și dorește. Însă planurile îi sunt date peste cap de apariția lui Freddy Benson (Steve Martin), un american aventurier, fără nici un pic de stil și care strică oarecum atmosfera selectă a acțiunii. De aici și comicul situațiilor.

Dincolo de calitatea comediei, veți remarca pe tot parcursul filmului peisaje de vis și hoteluri luxoase. Pelicula a fost turnată pe riviera franceză, în mai multe localități: Beaulieu-sur-Mer (în film folosindu-se o denumire fictivă, „Beaumont-sur-Mer”), Nisa, Saint-Jean-Cap-Ferrat și Villefranche-sur-Mer.

Vila Ephrussi de Rothschild

Reședința lui Lawrence (Caine) este Vila Ephrussi, situată în Saint-Jean-Cap-Ferrat și construită pentru baroneasa Béatrice de Rothschild (1864–1934), după planurile lui Aaron Messiah, arhitect la curtea regelui Leopold al II-lea al Belgiei.

Somptuosul amplasament, alcătuit din vila în sine și dintr-o serie de nouă grădini întinse, a fost realizat în perioada 1905-1912, iar la moartea baronesei a intrat prin donație în patrimoniul francez.

Astăzi, vila este un muzeu des-chis publicului, putându-se admira aici o colecție vastă de tablouri semnate de cei mai importanți pictori ai secolului al XVIII-lea și multe obiecte decorative din diverse perioade istorice. În plus, mobilierul antic a fost creat special pentru decorarea acestei vile, conform dorinței baronesei de Rothschild.

O vizită aici costă 13 euro pentru adulți și 10 euro pentru copiii cu vârste între 7 și 17 ani. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.

Grand-Hôtel du Cap-Ferrat

În multe dintre scenele filmului veți observa o altă clădire impresionantă. Este luxosul Grand-Hôtel du Cap-Ferrat din aceeași localitate cu vila de mai sus, Saint-Jean-Cap-Ferrat. Este situat „pe vârful” peninsulei Cap-Ferrat și oferă o vedere pitorească asupra Mării Mediterane.

La începutul secolului al -XX-lea, peninsula era o zonă pietroasă, plină de tufișuri mediteraneene. O dată ce regele Leopold al II-lea al Belgiei a cumpărat-o, peninsula a început să se dezvolte, transformându-se într-o zonă de relaxare pentru aristocrații vremii.

Construcția hotelului a început în anul 1908 și a fost nevoie de aproape 10 ani pentru realizarea întregului complex. Astăzi, hotelul este unul dintre cele mai căutate de pe riviera franceză, fiind folosit pentru multe evenimente private – de aceea de multe ori nu există camere disponibile nici măcar dacă doriți să rezervați cu patru-cinci luni în avans. 

Drum

Bilete de avion

Cele trei stațiuni din pelicula „Dirty Rotten Scoundrels” – Beaulieu-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat și Villefranche-sur-Mer sunt situate toate pe Coasta de Azur a Franței, iar principalul aeroport de aici este situat în Nisa.

Singurele zboruri directe sunt cele de pe ruta București-Nisa, operate de TAROM și BlueAir. Cele două companii au aceleași zile de operare, joia și duminica. BlueAir va adăuga un nou zbor, în fiecare zi de marți începând cu data de 14 iunie, zbor pe care-l va opera până la începutul toamnei. Compania românească răspunde astfel unei cereri mai mari pentru sezonul estival.

Prețurile pentru un bilet dus-întors la compania TAROM încep de la 154 euro/persoană (taxe de aeroport și un bagaj de cală de 23 kg incluse), în timp ce la BlueAir tarifele pornesc de la 120 euro/persoană (taxe de aeroport și un bagaj de cală de 32 kg incluse).

Cazare

Hoteluri recomandate

Dacă bugetul nu vă permite să stați o săptămână la Grand-Hôtel du Cap-Ferrat – pe care însă îl puteți vizita oricând și puteți servi o cafea sau chiar un prânz pe terasa care vă oferă o priveliște superbă – vă recomandăm mai jos alte două hoteluri de pe riviera franceză.

Inter-Hôtel Frisia 3* (Beaulieu-sur-Mer)

Este situat în fața portului de agrement din Beaulieu-sur-Mer şi are o terasă cu vedere panoramică la mare, fiind situat într-o zonă a orașului unde găsiți restaurante și terase. Hotelul se află la o distanță de 3,5 km de plaja Paloma din Cap Ferrat, iar gara de unde puteți lua trenul spre Nisa sau alte destinații de pe Coasta de Azur se afla la cinci minute de mers pe jos. Tarife, pe www.vivolis.ro, de la 60 euro/noapte (în plin sezon!) cu mic dejun inclus pentru o cameră dublă pentru două persoane.

Hôtel Carlton 4* (Beaulieu-sur-Mer)

Hotelul este situat într-o clădire construită în anii ’30, în stil medi-teranean și este considerat una dintre „bijuteriile” stațiunii. Se află la 300 de metri de plaja Baie des Fourmis din Beaulieu-sur-Mer, și la cinci minute de mers pe jos până la gară.
Tarife, pe www.vivolis.ro sau www.booking.com, de la 70-90 euro/noapte (în plin sezon!) cu mic dejun inclus pentru o cameră dublă cu mic dejun pentru două persoane inclus.

Plajă

Petrecere de pomină!

Dacă sunteți un grup de prieteni, atunci cea mai bună opțiune pentru petrecerea unei vacanțe ca-n filme pe Coasta de Azur este să închiriați o vilă privată și două mașini (eventual decapotabile!) pentru a schimba plajele de la o zi la alta! Pentru că așa se trăiește pe riviera franceză… cu mult stil (sic!). Vila Saint Jean, de exemplu, costă aproximativ 9000 de euro pentru o săptămână, în plin sezon estival. și este situată chiar în Saint-Jean-Cap-Ferrat, la puțin mai mult de 2 km față de farul din Cap Ferrat. Vila are o bucătărie cu toate dotările necesare – asta dacă nu preferați restaurantele din zonă. Pentru plajă, cea mai apropiată este Baie des Fourmis Beach, la 10 minute de mers pe jos, sau Passable Beach, la aproximativ șapte minute de mers pe jos. Vila poate fi rezervată pe www.villas.com.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă