16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRusia a pierdut definitiv navele portelicopter Mistral

Rusia a pierdut definitiv navele portelicopter Mistral

Federația Rusă a acceptat ideea că nu va mai primi niciodată navele portelicopter Mistral, comandate în Franța, a recunoscut un oficial de la Moscova, citat de agenția bulgară de știri Novinite.

“Rusia nu va lua navele, e un lucru cert”, a declarat Oleg Bochkaryov, adjunctul șefului Comisiei de Industrie Militară a Rusiei.

Comisia este instituția guvernamentală a Rusiei care coordonează industria de apărare.

Afacerea Mistral este blocată de peste un an de zile, după ce Franța a suspendat livrarea către Rusia a primei dintre cele două nave Mistral. Decizia Franței face parte din seria de sancțiuni adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a implicării sale în criza din Ucraina și a anexării peninsulei Crimeea.

Contractul dintre Franța și Rusia fusese semnat în anul 2011, înainte de izbucnirea crizei din Ucraina. Potrivit contractului, prima navă trebuia livrată Rusiei în toamna anului 2014, iar a doua navă – în a doua jumătate a anului 2015.

Rusia își propune acum să construiască două nave portelicopter în șantierele sale de la Marea Baltică, în locul celor două nave tip Mistral. Pe de altă parte, Rusia și Franța poartă negocieri asupra sumei de bani pe care Franța trebuie s-o plătească Rusiei, în schimbul celor două nave care nu vor mai fi livrate.

Rusia cere din partea Franței cel puțin 1,1 miliarde de euro. În schimb, Franța nu oferă decât 785 de milioane de euro și caută, în paralel, o altă țară căreia să-i vândă navele construite la comanda Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă