12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRusia repune în funcțiune trenurile NUCLEARE, ca o măsură asimetrică la scutul...

Rusia repune în funcțiune trenurile NUCLEARE, ca o măsură asimetrică la scutul american de la Deveselu

Armata Rusiei va repune în funcțiune faimoasele sale trenuri nucleare, a anunțat agenția de propagandă de la Moscova, Sputnik News.

Această decizie este prezentată drept un "răspuns asimetric" la inaugurarea bazei americane antibalistice din România și la începerea lucrărilor la baza similară americană din Polonia.

Trenurile nucleare ale Rusiei, construite în cadrul proiectului Barguzin (numele unui vânt puternic, resimțit în zona lacului Baikal), vor fi în subordinea Comandamentului forțelor de rachete strategice. Momentul exact al intrării lor în dotare va fi anunțat abia în anul 2018, dar potrivit unor surse militare rusești, cinci trenuri Barguzin vor fi în exploatare cel târziu în anul 2020.

Fiecare tren conține șase rachete nucleare RS-24 Yars, care pot fi gata de lansare într-un interval de timp de ordinul minutelor. În absența unui ordin de luptă, trenurile Barguzin se deplasează pe căile ferate ale Rusiei și sunt apte să parcurgă până la 1000 de kilometri în 24 de ore. Autonomia unui tren Barguzin este de o lună.

O rachetă de la bordul trenului are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri, iar ținta poate fi lovită cu o precizie de 100 de metri.

Rusia susține că armamentul încărcat în aceste trenuri este ambalat în containere care nu se deosebesc de cele ale unor mărfuri civile, astfel încât trenurile nucleare sunt greu de identificat de către NATO.

Fosta URSS a introdus în dotarea Armatei 12 trenuri nucleare, în anul 1987. Ele fuseseră retrase oficial din exploatare în anul 2007, dar interesul Moscovei pentru această categorie de armament s-a menținut.

Drept dovadă, Rusia a anunțat încă din iunie 2015 că studiază ideea revitalizării trenurilor nucleare, deși la acel moment baza americană de la Deveselu nu era inaugurată iar despre baza din Polonia nici măcar nu se știa unde va fi amplasată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă