11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia zbirului absolut şi inadecvarea Uniunii Europene

Rusia zbirului absolut şi inadecvarea Uniunii Europene

Boris Nemțov e ultima victimă într-un șir de asasinate care au eliminat, de fiecare dată, critici și niciodată sprijinitori ai regimului Putin.

Nu e nimic de cercetat în asasinarea lui Boris Nemțov. Știm ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla de acum înainte. Asasi­narea lui Nemțov e o banalitate cruntă. Și­rul potrivnicilor uciși în Rusia lui Valdimir Putin e atât de lung, încât în urma lui a ră­mas un tipar. Acest tipar spune că tot ce putem afla e chiar existența acestui ti­par. Atât și nimic mai mult.

Vom fi informați, mai întâi, că asasinarea lui Nemțov nu a fost o crimă politică. Într-adevăr, la câteva ore după ce Nemțov a fost împușcat în preajma Krem­linului, Dmitri Peskov, purtătorul de cu­vânt al președinției, știa că asasinatul a fost „o provocare“.

Vom mai fi informați că Nemțov a fost ucis de: a) serviciile secrete ucrainene, por­nite pe compromiterea președintelui Pu­tin, b) apropiați ai lui Nemțov, în cău­tarea unui martir care să relanseze opo­ziția sau c) mafioți legați prin afaceri mur­dare de Nemțov.

Va urma arestarea unor indivizi, de obicei doi până la patru, de obicei ceceni sau marginali cu cazier vioi. La sfârșit, acu­zații: a) vor fi găsiți nevinovați și eliberați sau b) își vor recunoaște exemplar vi­no­văția, fără să explice cine și de ce i-a plă­tit să omoare. Și cu asta, gata. Justiția și-a făcut datoria. Urmează timpul și uitarea. Oricine va încerca să redeschidă subiectul va fi trimis la deciziile justiției. (Nota re­dac­ţiei: Acest text a fost scris vineri, 6 mar­tie. Sâmbătă, ipotezele lui Traian Un­gu­reanu au fost confirmate: justiţia rusă a decis arestarea a cinci suspecţi (un al şaselea s-a sinucis) în cazul asasinatului lui Boris Nemţov. Unul dintre ei, de ori­gi­ne cecenă, şi-a recunoscut deja im­pli­ca­rea în asasinat.)

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă