14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSalteaua neputinței naționale

Salteaua neputinței naționale

Asta e tradiția locului, o nepăsare generală, întreruptă sporadic de izbucniri furioase, pătimașe și de diabolizări, un debușeu al frustrărilor, care nu rezolvă nimic.

Publicul spectator al șocantei și tragicei po­vești a femeii care s-a sinucis după 35 de ore de pendulat pe acoperișul unui bloc s-a împărțit în „adepți ai saltelei“ și cei care spun „așa i-a fost soarta, aşa a vrut Dum­nezeu“. Între cei care, ca în­totdeauna în astfel de tragedii, cer capul lui Raed Arafat și cei care găsesc scuze autorităților, cre­di­tând ideea că s-a făcut tot ce s-a putut. Probabil că adevărul e undeva la mij­loc. Așa cum probabil nici n-ar trebui să ne raportăm (cum se în­tâmplă pe Facebook, care e plin de tot fe­lul de specialiști-păreriști) la clișeul ima­ginilor din filmele cu sinucigași salvați.

Acolo, negociatorii, psihologii sau familia și prietenii, scoși din pământ, din iarbă verde, reușesc mai mereu să-l convingă pe sinucigaș să renunțe, mobilizarea de for­țe este întotdeauna impresionantă, saltelele și plasele sunt cât vezi cu ochii, și apar din primele 10 minute, mai mult, sunt proiectate în așa fel încât să reziste și la salturi de pe clădiri de peste 30 de me­tri. În filme, în spatele mâinii care i-a dat femeii paharul cu apă s-ar mai fi aflat vreo două-trei, care ar fi reușit cumva s-o apuce. În sfârșit, asta-i în filme și com­pa­rațiile nu-și au rostul. Cei care le fac sunt pur și simplu rupți de realitatea ro­mâ­nească. După standardele noastre, cred că, într-adevăr, nu se putea face mai mult, a fost maximum de competență și solicitudine omenească. Plus, vorba lui Ara­fat, a unui Arafat devenit tot mai ci­nic, au fost „respectate toate pro­ce­du­rile“, iar o pernă pneumatică oricum nu i-ar fi salvat femeii viața. Nici nu mai are importanță că salteaua a fost adusă toc­mai de undeva de prin Ar­geș și nu se prea umfla, as­tea sunt detalii, în con­di­țiile în care femeia voia cu orice preț să moară și nu a fost „cooperantă pentru a fi instruită“. Fatalitatea, soar­ta, ce poți să mai spui!

Citește continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă