15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialȘcoala altfel: O lecţie altfel despre apă

Școala altfel: O lecţie altfel despre apă

Sute de preşcolari şi elevi din municipiul Constanţa descoperă, în aceste zile, în cadrul Programului educaţional „Şcoala altfel”, circuitul apei, prin intermediul companiei de apă SC RAJA SA. Timp de cinci zile, în perioada 6-10 aprilie, cei mici învaţă despre sursele de apă în zonele de unde se extrage apa, vizitează laboratorul de apă potabilă din Palas, staţia de pompare de la Călăraşi şi staţia de epurare Constanţa Nord.

Copiii au fost interesaţi să afle de unde vine apa pe care o beau, cum şi unde este curăţată şi unde ajunge apa uzată. Totodată, ei au fost sfătuiţi să nu arunce acasă resturi menajere, pentru a nu se înfunda ţevile. „Toată această apă ajunge prin nişte conducte direct la noi. Avem nişte metode prin care noi curăţăm apa pe care voi ne-o daţi şi o facem aproape ca apa din mare. După ce o curăţăm, o trimitem în largul mării, la aproximativ 4 km”, a explicat şeful staţilor de epurare, Roxana Manea.

Copiii au învăţat de la specialişti totul despre traseul apei, de la extragerea ei din subteran până la epurarea apei şi eliminarea acesteia în mare.

„Apa uzată, murdară, pe care o primim de la locuinţele în care voi staţi, o trecem prin diferite obiective. Avem grătare de diferite dimensiuni, rare, dese. Prima dată oprim gunoaiele de dimensiuni mari. Mai rămân şi cele de dimensiuni mici, de exemplu cum este nisipul. Pe acesta îl scoatem din apa uzată printr-un deznisipator. Apoi pentru obiectele cele mici din apa murdară folosim nişte microorganisme, bacterii, protozoare, care mănâncă mizeria”, au aflat preşcolarii de la ecologul Mirela Iordan.

„Apa este foarte interesantă şi nu am ştiut până acum cum se prepară, cum se curăţă pentru ca la noi să ajungă curată”, a spus un elev din clasa I.

Pe parcursul vizitelor, elevii au primit broşuri cu informaţii despre investiţiile derulate de compania regională de apă şi pliantul „Povestea apei”, cu jocuri şi desene amuzante pentru ei. La finalul vizitelor, gazdele le-au oferit dulciuri.

Anul acesta, în programul activi­tăţilor sunt incluse Grădiniţa cu Program Normal nr. 51, Şcoala Generală nr. 8, Şcoala Generală nr. 37, Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi Centrul de Plasament „Delfinul” din Constanţa.

În 2015, Ziua Mondială a Apei s-a des­făşurat sub sloganul „Apa şi Dez­voltarea Durabilă”.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă