19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialȘefa Parlamentului australian și-a dat demisia. Care au fost motivele gestului ei

Șefa Parlamentului australian și-a dat demisia. Care au fost motivele gestului ei

Președinta Parlamentului australian, Bronwyn Bishop, și-a dat demisia, duminică, în urma unui scandal privind cheltuielile ei de călătorie, relatează AFP, conform AgerpresPremierul Tony Abbott a anunțat că va reexamina indemnizațiile clasei politice.

Fosta președintă a Parlamentului, membră a Partidului Liberal condus de Abbott, se afla într-o situație dificilă după publicarea unor informații potrivit cărora utilizase bani publici pentru unele călătorii, în special pentru o deplasare de 80 km cu elicopterul, care a costat 5.000 de dolari australieni (3.300 de euro) în cadrul unei operațiuni politice de colectare a fondurilor.

Bronwyn Bishop (72 de ani), președintă a Parlamentului din 2013, a declarat într-un comunicat că a luat decizia de a demisiona ‘din iubire și respect pentru instituția parlamentară și pentru poporul australian’.

Premierul Abbott a anunțat, la rândul său, o ‘revizuire fundamentală’ a cheltuielilor și indemnizațiilor parlamentarilor. ‘A apărut evident că problema nu este individuală, ci vizează sistemul în general’, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

El nu a criticat-o pe președinta Parlamentului — considerată a fi foarte apropiată de primul ministru și un om de bază al Partidului Liberal — dar a estimat că demisia acesteia era ‘ceea ce trebuia să facă’.

Dna Bishop a asigurat că va rambursa controversatul cost al călătoriei cu elicopterul cu o penalitate de 25 % și a calificat cheltuiala ca fiind ‘ridicolă’. Ea a promis, de asemenea, să ramburseze cheltuieli legate de deplasări pentru mariaje ale unor colege.

Apelurile lansate pentru demisia sa se intensificaseră în ultimele zile, în special din partea opoziției laburiste.

Aceasta este a doua demisie de la președinția Parlamentului australian în ultimii ani. Un alt președinte, Peter Slipper, fost membru al Partidului Liberal devenit deputat independent, a demisionat în octombrie 2012 ca urmare a alegațiilor de hărțuire sexuală, respinse ulterior de justiție.

Cele mai citite

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă